Moarte năvalnică a dizidentului rus Alexei Navalnîi: acesta s-a prăbușit la finele unei plimbări. Un cheag de sânge ar fi de vină. SURSE

Bloggerul Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Federația Rusă, care ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare într-un penitenciar din regiunea arctică, a murit subit vineri, 16 februarie 2024, fiind în vârstă de 47 de ani. Oficial se spune că i s-a făcut rău după o plimbare și a decedat pe loc, iar surse citate de R3media ar indica un cheag de sânge drept cauză. Medicii care au intervenit au încercat zadarnic resuscitarea deținutului timp de 30 de minute, însă au fost nevoiți să-i declare decesul.

Principalul oponent al președintelui Vladimir Putin a murit cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale rusești, la care Putin speră să obțină un nou mandat. Bizara sincronicitate este, totuși, aparent fără legătură, întrucât prizonierul, chiar deținut politic fiind pe motive de „extremism” și „fraude financiare”, nu avea cum să candideze sau să influențeze alegerile din închisoare și nici nu ar mai fi apucat să îl concureze pe Putin după eliberare. În ziua morții lui Navalnîi, președintele rus nu se afla la Moscova, ci în Celeabinsk.

Dacă ne punem întrebarea „cui prodest”, vom vedea că moartea lui Navalnîi atât de aproape de momentul prezidențialelor îi face un mare deserviciu de imagine lui Putin, dar este amplificată în mod „turbat” de propaganda vestică. Totul, la doar o săptămână după interviul luat președintelui rus de Tucker Carlson, care reușise să-l prezinte într-o aură democratică pe „dictatorul” de la Moscova, cu excepția momentului în care Carlson a pledat pentru eliberarea unui tânăr jurnalist american, pe care Putin îl considera spion, dar despre a cărui reținere putuse să conceadă că nu-i folosește la nimic. Vă oferim mai jos o sinteză de informații din surse occidentale și rusești:

Vineri, 16 februarie, serviciile penitenciare ruse au anunțat moartea lui Alexei Navalnîi, inamic public nr. 1 în Rusia. Decesul a avut loc într-o colonie penitenciară îndepărtată din Arctica, la doar o lună înaintea alegerilor prezidențiale, scrie France Soir.

În vârstă de 47 de ani, activistul executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzația de „extremism”. Ispășise deja 3 ani din aceasta. După cum relatează AFP, problemele de sănătate i se trăgeau de la greva foamei și de la încercarea de otrăvire căreia îi supraviețuise ca prin miracol în 2020. De câteva săptămâni încoace, el părea mai slăbit din punct de vedere fizic, dar nu și moral.

În timpul audierilor și în mesajele difuzate pe rețelele sociale de echipa lui, Alexei Navalnîi nu încetase să-l batjocorească pe Vladimir Putin, făcându-l „bunicuț care se ascunde într-un buncăr”. În timpul procesului său, el a denunțat „războiul cel mai prostesc și lipsit de sens al secolului XXI”, referindu-se la invazia rusă din Ucraina. În mesajele postate online, el ironiza intimidările la care era supus de administrația penitenciarului.

În rest, nu se cunosc prea multe despre contextul morții sale, autoritățile limitându-se la un comunicat lapidar: „Pe 16 februarie 2024, în centrul penitenciar nr. 3, prizonierul Navalnîi A. A. s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut conștiența aproape imediat. […] Au fost demarate toate procedurile de reanimare, însă nu au avut rezultat pozitiv. Medicii urgentiști au constatat moartea pacientului. Cauzele morții sunt în curs de investigare”, au explicat autoritățile penitenciare ruse.

E de la sine înțeles că speculațiile sunt numeroase, mai cu seamă în rândurile politicienilor occidentali. Pentru președintele Letoniei, Navalnîi „tocmai a fost ucis cu brutalitate de Kremlin”. Aceeași convingere o împărtășește și pentru șeful diplomației poloneze. Cât despre cel al diplomației franceze, el crede că dizidentul rus „a plătit cu viața rezistența sa la un sistem opresiv”. Premierul britanic, indianul Rishi Sunak, consideră moartea lui Navalnîi o „imensă tragedie” pentru poporul rus. Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat „foarte întristat” de moartea lui Navalnîi, spunând că acesta „a plătit cu viața pentru curajul său”.

Ne putem aștepta ca moartea lui Navalnîi să rearanjeze cărțile în viitoarele alegeri prezidențiale. Într-un mesaj publicat de echipa lui la 1 februarie, dizidentul a făcut apel la demonstrații în întreaga Rusie în timpul alegerilor prezidențiale programate între 15 și 17 martie. Cu toate acestea, dacă nimic neprevăzut nu-l împiedică să obțină un nou mandat, Vladimir Putin va rămâne la putere cel puțin până în 2030.

Kremlinul condamnă declarațiile „rabioase” și „inacceptabile” ale occidentalilor pe tema morții lui Navalnîi

În ciuda afirmațiilor liderilor occidentali, cei ruși se arată scandalizați de insinuări și promit să conducă o anchetă amănunțită asupra morții lui Navalnîi. Declarațiile referitoare la moartea lui Alexey Navalny provenite din Occident sunt furibunde (rabioase) și total inacceptabile, având în vedere că nu există nici o informație privind cauza morții, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

„Nu există nici o informație cu privire la cauza morții. Cu toate acestea, vin astfel de declarații. În mod evident, acestea sunt [declarații] absolut furibunde (rabioase). Considerăm că astfel de declarații sunt total inacceptabile. Ele sunt inacceptabile”, a subliniat Peskov.

„Nu a existat nici o informație finală din partea Serviciului Federal de Penitenciare (FPS)”, a precizat el.

Răspunzând la o întrebare dacă Kremlinul va reacționa la această situație, Peskov a spus: „FPS reacționează”.

„Am spus totul, președintele a primit un raport, acum FPS face tot ceea ce trebuie făcut”, a conchis purtătorul de cuvânt.

La 16 februarie, Serviciului Federal rus al Penitenciarelor a anunțat că Alexei Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară. Potrivit agenției, deținutul s-a simțit rău după o plimbare în închisoare și și-a pierdut conștiența. Medicii au început imediat să îi acorde ajutor de specialitate, încercările de resuscitare continuând timp de peste 30 de minute.

FACTBOX: Ce se știe despre moartea bloggerului Alexei Navalnîi, potrivit surselor ruse

Bloggerul Alexei Navalnîi, care ispășea o pedeapsă pentru fraudă și extremism, a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară din Yamal, a anunțat filiala regională a Serviciului penitenciar federal (FSIN).

Potrivit agenției, deținutului i s-a făcut rău după o plimbare. Personalul a încercat să îl resusciteze, dar nu a reușit. TASS a adunat informațiile esențiale despre incident.

Circumstanțele

-Navalnîi a murit în colonia penitenciară nr. 3 din regiunea autonomă Yamalo-Nenets.

-Potrivit FSIN, după o plimbare, acesta „s-a simțit rău, aproape imediat leșinând”. Medicii au sosit imediat și au încercat să îl resusciteze, dar nu au reușit.

-Cauzele morții bloggerului sunt încă în curs de stabilire. Navalnîi nu avea nici o plângere de sănătate și nu au existat solicitări medicale făcute de rudele sale înainte de incident, a precizat Comisia de supraveghere publică din Yamal.

Reacția autorităților

-Președintele rus Vladimir Putin, care se află în prezent la Celeabinsk, a fost informat despre incident de la Moscova de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

-FSIN își face treaba – de cercetare – și nu sunt necesare instrucțiuni suplimentare cu privire la acest incident, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Există un anumit set de reguli, după care toată lumea se ghidează acum”, a explicat el.

-Comitetul rus de anchetă desfășoară o investigație privind moartea lui Navalnîi.

Pentru ce era condamnat Alexei Navalnîi

-Navalnîi a fost condamnat de două ori cu eliberare condiționată sub acuzația de fraudă pentru activitatea sa în cadrul companiei Yves Rocher. După ce a încălcat în mod repetat termenii eliberării condiționate, în 2021, sentința cu suspendare a bloggerului a fost înlocuită cu o pedeapsă de închisoare cu executare.

-În martie 2022, Navalnîi a fost găsit vinovat de „sfidare a instanței” și de „fraudă în strângerea de fonduri” pentru campania electorală și a fost condamnat la închisoare într-o colonie cu regim strict. În august 2023, instanța l-a găsit pe blogger vinovat de crearea unei comunități „extremiste”.

De interes, pe teme similare:

3 thoughts on “Moarte năvalnică a dizidentului rus Alexei Navalnîi: acesta s-a prăbușit la finele unei plimbări. Un cheag de sânge ar fi de vină. SURSE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *