Iulian Fota, demis din funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice din MAE

Iulian Fota (PNL) a fost demis miercuri, 21 februarie 2024, din funcția de secretar de stat „pentru afaceri strategice” în Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Decizia a fost semnată de Marcel Ciolacu în calitate de șef al Guvernului și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Potrivit unor surse guvernamentale, hotărârea a fost luată în baza unei înțelegeri între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL. Cei doi au convenit să îl schimbe pe Fota încă de acum două săptămâni, la cererea ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. Potrivit Știri pe Surse, lui Iulian Fota i s-ar reproșa „gafe repetate”, dar și un „comportament inadecvat”. Din poziția de secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul MAE, Fota a negociat acordul politic de cooperare pe chestiuni de securitate cu Ucraina.

Fota este cel care a discutat cu partea ucraineană, la întâlnirea din ianuarie a Forumului Economic Mondial de la Davos, un acord bilateral care ar fi cuprins și garanții de securitate pentru Ucraina, un stat care s-a arătat ostil față de etnicii români de pe teritoriul său. Actualmente, el neagă că ar fi fost vorba de garanții de securitate, iar în comunicatul de presă din 13 ianuarie al MAE se pomenea de un „parteneriat strategic” și de „sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”.

Trădare să fie, dar s-o știm și noi! Discuția lui Fota de la Davos cu partea ucraineană a creat valuri de indignare în țară, unde agricultorii protestau cu utilajele în stradă contra importurilor de cereale ucrainene, populația fiind deja sătulă de ajutoarele acordate Ucrainei în general și de secretomania regimului Iohannis, în special.

Deși Kievul făcuse public printr-un comunicat de presă faptul că România va acorda garanții de securitate pentru Ucraina, Iulian Fota a precizat pe 26 ianuarie pentru G4Media că acordul nu ar avea în vedere astfel de garanții. Totodată, într-o dispută cu un comentator de pe Facebook care îl chestiona despre înțelegerile româno-ucrainene de la Davos, Fota a replicat: „Încă nu a avut loc nici o runda de negocieri cu Ucraina. Citiți comunicatul MAE”.

George Simion: Pe Iulian Fota l-a luat gura pe dinainte, iar acum plătește

„Iulian Fota a fost dat afară pentru că l-a luat gura pe dinainte, a dat din casă fără să își dea seama, iar acum plătește. Oricum, faptul că un secretar de stat din Ministerul de Externe și-a permis să ofere garanții de securitate din partea României, total netransparent, unui stat care este într-un conflict armat, este ceva extrem de grav”, a precizat George Simion, co-președintele AUR, în urmă cu două zile, potrivit telem.ro.

În apărarea sa, Iulian Fota (PNL) a explicat pe Facebook faptul că plecarea sa nu ar avea vreo conotație politică: nu Ciolacu l-a dat afară, ci liderul PSD doar a semnat ca șef al Guvernului eliberarea secretarului de stat al MAE din funcție. „Nu vedem situația României la fel, dar nu am ce sa-i reproșez în relația cu mine. Decizia concedierii mele nu vine de la domnia sa”, a scris Fota despre Ciolacu.

Iulian Fota: „Nu am cerut eu să vin la MAE, nu am cerut nici să plec”

„La mine este un caz simplu, fara nici o conotatie politica. O simpla transare de situatie in cazul a doua viziuni foarte diferite. Eu cred ca MAE trebuie condus partenerial, prin respect reciproc si buna intelegere. Asta nu-i stirbeste ministrului de externe nici autoritatea, nici prestigiul. Ba dimpotriva.Forta unui om inteligent creste cand se inconjoara de oameni competenti. In plus, MAE este al Romaniei, deci noi toti trebuie sa ne servim tara avand cat mai bine grija de aceasta atat de importanta institutie. Mai ales in acest an critic. Fiind concediat, e clar ca altii au alta parere si si-au impus vointa prin forta prerogativelor detinute. Premierul nu a jucat vreu rol, dincolo de semnarea deciziei, conform fisei postului. Nu vedem situatia Romaniei la fel, dar nu am ce sa-i reprosez in relatia cu mine. Decizia concedierii mele nu vine de la domnia sa. Si eu procedam la fel, cat timp un ministru este mai aproape de domnia sa. Si nu este nici o chestie de partid, PNL fiind multumit de prestatia mea. In definitiv, lucrurile bune pe care le-am facut se datoreaza si sprijinului primit de la partid. Cam asta este tabloul, banal si foarte romanesc. Nu am cerut eu sa vin la MAE, nu am cerut nici sa plec. O fac cu fruntea sus, lasand in spate realizari colective extrem de importante pentru securitatea nationala a Romaniei. As fi apreciat, daca tot am facut treaba buna, sa nu fiu umilit la plecare. Dar atat s-a putut. Voi continua sa fiu loial Tarii mele si sa o servesc bine acolo unde viata ma va duce. Noi sa fim sanatosi”, a precizat Fota pe Facebook, potrivit telem.ro.

Cine este Iulian Fota

Între 2009 și 2014, Iulian Fota a fost consilier prezidențial pentru securitate națională în administrația președintelui Traian Băsescu.

De-a lungul timpului a mai ocupat diverse funcții în sistemul public, precum director al Colegiului Național de Apărare (2005 – 2009), director al Colegiului Național de Informații (2016-2020) sau director general al Institutului Diplomatic Român.

One thought on “Iulian Fota, demis din funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice din MAE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *