1 Decembrie la Sibiu: Catedrala îndeamnă la vot. Consiliul Dirigent, onorat de Terheș și Turcan. Vine trenul din Carpați burdușit de candidați. Priviți, dar nu atingeți! Interdicție la turmentare pentru cetățeni. Foto-Reportaj
Anul acesta (2024), 1 Decembrie a fost o zi de duminică. De aceea, dimineața a început cu Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, după slujbă oficiindu-se și un Te Deum pentru ziua națională a României. Cu o zi înainte am mers tot la biserică, dat fiind că sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul Dobrogei și ocrotitorul României, a fost împământenită cu fast la Sibiu după canonizarea în 2011 a lui Andrei Șaguna, fost mitropolit al Ardealului (mai țineți minte geaca portocalie din marea de reverende negre?).
Cum duminica a fost și zi de vot pentru alegerile parlamentare, am primit îndemnuri de la amvon, atât sâmbătă, cât și duminică, să mergem să ne facem „datoria” civică – fără a ni se spune cu cine să votăm. Chiar dacă îndemnul a fost unul echidistant, pe mine m-a întristat, deoarece el oricum răzbate pe toate canalele oficiale și mai puțin oficiale ale statului, iar Biserica ar trebui să nu se mai lase transformată în cureaua de transmisie a puternicilor zilei. „Împărăția Mea nu este din lumea aceasta”, i-a spus Domnul nostru Iisus Hristos lui Pilat, un alt puternic temporar care n-a intrat cu nimic în istorie decât cu judecata sa nedreaptă, condamnând la moarte un Nevinovat.
În centrul Sibiului, pe strada Al. D. Xenopol colț cu str. Nicolae Bălcescu, se află fostul sediu al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, ales la Alba Iulia pe 2 Decembrie 1918 și învestit cu puteri de parlament/guvern regional până la deplina unire cu România. Localul a fost în ultimii ani Agenție CFR, sediu pentru Crucea Roșie și restaurant de tip împinge-tava. Însă, trivializarea destinației vechii clădiri nu trebuie să ne facă să uităm care a fost rolul ei istoric, acum o sută și ceva de ani:
„În această clădire a funcționat între 9 Decembrie 1918 și toamna anului 1919 Consiliul Dirigent al Transilvaniei, ales la 2 Decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”, scrie pe placa de marmură de pe fațada imobilului.
Ca în fiecare an, instituțiile și alți doritori au putut depune coroane de flori pe niște stative metalice instalate pe str. Xenopol, coliniar cu peretele clădirii. Am putut citi din mers câteva nume ale celor ce și-au adus aminte de înaintașii României: Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Instituția Prefectului județului Sibiu, Garnizoana Sibiu, Ministrul (culturii) Raluca Turcan, Partidul Național Conservator Român (al cărui sediu s-a aflat temporar în 2024 pe str. Nicolae Bălcescu, în casa din dreapta Agenției Teatrale, și al cărui lider este Cristian Terheș) ș.a. Nu am nici o apreciere față de cei doi politicieni, dar i-am menționat pentru că numele lor erau legate de această depunere de coroane. Dacă ar mai fi avut și alții o asemenea inițiativă, i-aș fi citat și pe ei.
Casa de pe strada Mitropoliei nr. 19 îmi atrage atenția printr-o coroană depusă pe frontispiciul ei: chiar dacă nu are legătură directă cu sărbătoarea Unirii de la 1918, are legătură cu Partidul Național Român, cel care a pregătit Unirea în teritoriul transilvan, precum și cu un alt mare moment al emancipării naționale a românilor ardeleni, Memorandumul de la 1892, prin care se cereau împăratului Imperiului austro-ungar drepturi etnice pentru români egale cu ale națiunilor conlocuitoare în Transilvania.
Plăcuța de deasupra coroanei a fost montată în 2018, anul centenar al Marii Uniri, cu textul următor: „În această clădire a fost sediul Partidului Național Român din Transilvania și Ungaria, începând din 1881, după unificarea celor două partide naționale românești din Transilvania și Banat. Acest partid a avut un rol fundamental în înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România. Placa comemorativă a fost amplasată de Primăria Municipiului Sibiu cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din anul 1918. Sibiu – 2018”.
Tot pe fațada casei sibiene de pe strada Mitropoliei nr. 19 se mai află o placă, de data aceasta din marmură, pe care se atestă că imobilul este „clădirea în care conducerea Partidului Național Român a definitivat marele Memorand la 1892”.
În fine, o a treia placă memorială atestă faptul că „în această casă a locuit Zaharia Boiu (1834 – 1903), pedagog și poet. Sfatul Popular al Orașului Regional Sibiu 1964”. Lucrul pe care au „uitat” să-l consemneze autoritățile comuniste când au serbat 130 de ani de la nașterea poetului este că Zaharia Boiu a fost și un bun preot ortodox, strălucit predicator, ziarist și membru corespondent al Academiei Române. Într-un cuvânt, un patriot și misionar al epocii romantice a secolului al XIX-lea, care a pregătit reunificarea națională a românilor, fără a mai apuca să trăiască spre a o vedea împlinită.
Înapoi în secolul al XXI-lea: Vine trenul din Carpați burdușit de candidați!
Lume puțină pe pietonală la orele prânzului, mai mult pensionari sau părinți cu copii. Cine a putut s-a dus la Alba Iulia, preț de o oră de mers cu mașina. În imagine aveți „trenulețul” rutier Dotto, mesagerul turistic al Târgului de Crăciun instalat în Piața Mare. Țin minte din anii trecuți că, în seara de 30 noiembrie, Târgul – și orașul, în genere – se umplea de oameni veniți din Sud și din alte colțuri ale țării, care-și petreceau seara de Sfântul Andrei pe malul Cibinului pentru ca, a doua zi, să ajungă în cetatea Marii Uniri. Am surprins și anul acesta multe mașini cu numere de B, IF, SV ș.a.m.d. parcate fiecare pe unde a apucat; sunt convins că au dat de furcă „ospitalierelor” utilaje de ridicat autovehicule parcate neregulamentar. Uneori, la Sibiu poți să vii, dar nu poți să mai pleci. Aviz amatorilor!
„Lasă-te surprins”…, dar „Nu atinge!” e poate cea mai contradictorie reclamă conexă spiritului Crăciunului, sărbătorit și în acest an la Sibiu o dată cu începerea postului Crăciunului. Exponatul din imagine e un magnet de atras atenția pietonilor către vitrina unui bijutier local, dar, se pare că lumea s-a pozat de prea multe ori îmbrățișată cu Moșul, astfel încât patronul a hotărât că Regele Cadourilor merită adulat, dar nu atins.
La capitolul „Pâine și circ, dar fără udătură!”, magazinul alimentar al lui Floașu, numit „Billa” și, mai nou, „Carrefour Market”, își informează clienții că, din cauza prevederilor privind procesul electoral, e interzisă vânzarea de băuturi alcoolice până la ora 21 a zilei naționale a României. Ce să mai sărbătorim? Cetățeanul n-are voie să fie turmentat decât de propaganda televiziunilor și a rețelelor de socializare. Noroc că este dezlegare la pește și, vorba unui ilustru consumator, iarna nu-i ca vara și dezlegarea la pește nu-i ca dezlegarea la vin.
Mulți ani trăiască și dăinuiască România!
Ne revenim cu greu după „mini-vacanța de 1 Decembrie”, adică podul peste Ziua Națională care s-a sărbătorit joi și zilele de sfârșit de săptămână. În acest răstimp, Sibiul s-a umplut de oameni pe care nu-i vezi de obicei pe străzi, centrul istoric a fost luat cu asalt de turiști, unii dintre ei veniți să vadă Târgul de Crăciun – al cărui prag mi-am promis că nu-l voi mai călca -, iar alții au folosit Sibiul ca escală în drumul lor spre Alba-Iulia, supranumită „Capitala Marii Uniri”. (4 decembrie 2022)
Deși centrul orașului se află deja pe „planeta Crăciun”, o mică plimbare pe străduțe și prin parcuri demonstrează că natura nu s-a aliniat „noilor standarde”. Trandafirii se încăpățânează să înflorească, rezistând cu greu frigului nopții, iar mestecenii și-au mai păstrat încă auriul frunzelor. (articolul continuă dedesubt)
Iarna s-a înstăpânit doar pe crestele Munților Făgăraș, de unde albul ei ne transmite salutări pe calea undelor luminoase – puținele raze de soare. (articolul continuă dedesubt)
De pe Podul Gării coborâm în stația Tursib din fața gării, unde stau la încărcat nou-achiziționatele autobuze electrice ale „Liniei Verzi”, produse în Turcia și vândute la prețuri colosale – dar nu contează, „Sibiul este Verde” în toate anotimpurile, iar banii europeni, probabil albaștri. (articolul continuă dedesubt)
Cu „Linia Verde” poți călători între gară și piață, cale de vreo câteva stații în jurul centrului, pentru că se pare că autonomia bateriilor acestor mini-buze e destul de limitată. Ajuns în buricul târgului, atracția sezonului e un „trenuleț” pe roți de automobil compus din locomotivă și 3 vagoane, care pornește din Piața Mare și urmează o traiectorie dreptunghiulară în jurul centrului. Asemenea vehicule de agrement am mai întâlnit prin Sinaia și alte stațiuni, clienții predilecți fiind copiii și însoțitorii lor. L-am întrebat pe șofer dacă „trenul” este și el pe baterii, după cum e moda mai nou, dar mi-a dezvăluit că funcționează pe motorină. Să nu mai spuneți nimănui! VIDEO: (articolul continuă dedesubt)
Pentru că tot am ajuns pe strada pietonală a orașului, aici există o clădire care a jucat un rol foarte important în concretizarea Marii Uniri. Este vorba de Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care a funcționat timp de un an după 1 Decembrie 1918 pe post de guvern provizoriu al Ardealului, asigurând tranziția către România Mare. Însă clădirea și-a schimbat cu totul întrebuințarea. În trecut, aici a funcționat Agenția CFR. Astăzi, la parter se află două restaurante, printre care popularul fast-food „Super Mamma”, dar și filiala locală a Crucii Roșii – iar deasupra, apartamente de locuit. O singură placă de marmură încastrată în zid aduce aminte de rolul emblematic al acestei clădiri în definitivarea Marii Uniri. În preajma zilei de 1 Decembrie, în dreptul plăcii apar stative metalice pe care se pun jerbe și coroane de flori, de obicei de către reprezentanții autorităților – Primăria, Consiliul Județean, Prefectura și Garnizoana Sibiu. Coroane de flori au fost depuse și în alte locuri reprezentative – la Monumentul Ostașului Român din toate tipurile, aflat în fața Casei Armatei, precum și la Rectoratul Universității „Lucian Blaga”. (articolul continuă dedesubt)
În acest an, parada cu tehnică de război nu s-a mai ținut, fiind înlocuită de un foc de artificii și o defilare cu torțe executată de muzica militară a Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, după intonarea Imnului „Deșteaptă-te, Române!”. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)
Drapelul național a fost arborat în mod festiv pe străzile orașului, dar și la inițiativa individuală a locuitorilor, precum și a unora dintre instituții. S-a remarcat în mod deosebit Spitalul de Pneumoftiziologie, care și-a îmbrăcat una din clădiri într-un tricolor uriaș, vizibil din giratoriul de pe Șoseaua Alba Iulia, una dintre arterele cele mai circulate din Sibiu. Am mai remarcat iluminarea cu roșu, galben și albastru a Filarmonicii de Stat Sibiu, dar și steagul pus în vitrina filialei centrale a singurei bănci – încă – de stat, CEC Bank. Cu siguranță, astfel de inițiative au fost mult mai numeroase decât am putut surprinde eu. (articolul continuă dedesubt)
Dacă poporul a fost în mini-vacanță de 1 Decembrie, instituțiile de forță nu au șomat, profitând de afluxul mare de turiști neobișnuiți cu regulile orașului pentru a-i arde la buzunare. Este cazul unor subordonate ale Primăriei precum Poliția Locală și echipa de ridicat autovehicule parcate prin locuri nepermise. Angajații acestor entități au lucrat la foc continuu, cu o sârguință demnă de cauze mai bune – precum construcția de parcări noi, de exemplu. Dar e mai simplu să tai decât să construiești! Am văzut cu regret mașini mai mari sau mai mici de prin toate județele fiind ridicate (mai puțin din „județul” Ucraina…), iar proprietarii lor deposedați de ele și amendați consistent chiar de Ziua Națională. O lipsă de gentilețe care s-ar putea să coste Sibiul la capitolul popularitate și să dăuneze mândriei locale de a fi, din 2007 încoace, capitală pentru orice, de la cultură la gastronomie. Mai puțin la ospitalitate!
Așa că vă mai așteptăm pe la Sibiu și data viitoare!
2 thoughts on “1 Decembrie la Sibiu: Catedrala îndeamnă la vot. Consiliul Dirigent, onorat de Terheș și Turcan. Vine trenul din Carpați burdușit de candidați. Priviți, dar nu atingeți! Interdicție la turmentare pentru cetățeni. Foto-Reportaj”