Oradea și sărbătoarea UITATĂ a eliberării orașului. 12 octombrie 2022 este data la care autoritățile locale și județene au decis să nu mai aducă omagiu eroilor care au redat României Ardealul înstrăinat de horthyști și naziști

Miercuri, 12 octombrie 2022, au avut loc în municipiul Oradea manifestări dedicate zilei orașului.
Data de 12 octombrie este o dată cu duble semnificații pentru acest oraș.
La data de 12 octombrie 1918 s-a semnat Declarația de Independență a Românilor din Transilvania, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.
La data de 12 octombrie 1944 s-a dat atacul pentru eliberarea orașului de sub ocupația horthystă. Atac victorios.

Harta ciopârțită a României Mari între anii 1940-1944. Ocupația maghiară horthystă e vizibilă în Vest.

An de an, chiar și în pandemie, autoritățile locale și județene au marcat ziua eliberării orașului prin ceremonii religioase și militare la monumentul Eroului necunoscut din centru. Nu și în acest an. Armata Română nu și-a cinstit eroii!
Nici urmă de flori sau jerbe la monumentele eroilor români cărora le datorăm victoria, eliberarea de sub ocupația horthystă.
12 octombrie 2022 este data la care autoritățile locale și județene au decis să nu mai aducă omagiu eroilor ce s-au jertfit pentru eliberarea orașului. În timp ce statuile regilor erau împodobite cu flori și flancate de drapele și gărzi de onoare, adevărații eroi, cei cărora li se datorează actualele granițe ale României, au fost ignorați TOTAL.
Mizerabila atitudine din 12 octombrie de la Oradea se înscrie în calendarul acțiunilor de înlăturare a simbolurilor românești din centrele localităților importante din Transilvania.
La Turda s-a dorit scoaterea din centrul istoric a statuii Eroului Național Avram Iancu, la Carei se dorește flancarea cu plăci de beton a Monumentului Ostașului Român, la Sibiu nu se aprobă statuia lui Avram Iancu în centrul orașului iar la Oradea s-a dat jos de pe soclu statuia lui Mihai Viteazul pentru a face loc Regelui Ferdinand, de parcă nu mai exista alt loc în piața centrală a orașului.
Nici măcar o statuie a minorităților nu este clintită de la locul ei, dar ale românilor sunt pur și simplu înlăturate! Totul, pe fondul acceptului tacit al guvernanților de la București. Dacă, în 1944, bărbații de stat ai României ar fi adoptat politica struțului și a trădării, atunci Transilvania românească ar fi rămas sub ocupație horthystă!
La Oradea, sub oblăduirea administrației Bolojan, s-a înlăturat abuziv în 2019 statuia lui Mihai Viteazul pentru a pune pe soclul proprietate al Asociației Mihai Viteazul statuia lui Ferdinand, se ține închisă de peste 6 ani în dulap de scânduri statuia lui MIHAI EMINESCU iar statuia lui Emanuel Gojdu a fost mutată în loc puțin vizibil.
Tot în Oradea a fost distrusă statuia Independenței, cu acel bazorelief unic.
Mai are un cuvânt de spus Guvernul de la București când vine vorba de protejat simbolurile și statuile românilor din Transilvania sau este doar executant de dispoziții ale dușmanilor poporului român?

Daniela Ciută, fondatoare a publicației Buletin de Carei

De interes, pe aceeași temă: Un alt termen în procesul pentru scoaterea statuii lui Mihai Viteazul din centrul municipiului Oradea și deteriorarea ei

Nu uităm! Masacrul românilor de la Moisei din 14 octombrie 1944

82 de ani de la Dictatul de la Viena care statua pierderea nord-vestului Ardealului, comemorați luni la Carei de Asociația Românilor refugiați și expulzați în 1940 și partenerii ei. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *