A șasea seară a cântecelor pentru pace cu Vlad Pârău. Colinde ritmate. Rețetă de Crăciun. Stele mănățele. VIDEO

Muzica Folk abordează teme precum dragostea, iubirea de natură, de poezie, de comuniune, precum și mesaje civice sau de protest, dar are prin definiție o atitudine anti-războinică. De aceea am intitulat seria de emisiuni muzicale ca fiind a Cântecelor pentru Pace. Deoarece unde este război Muzele tac și în loc de cultură și spiritualitate domnesc moartea, sărăcia, foametea. Nu ne dorim asemenea perspective, motiv pentru care pledăm pentru Pace și Normalitate (cea veche!).

În această seară (18.12.2022), la Sibiu am depănat amintiri și am cântat colinde ca-n copilărie sau școală, am împărtășit Rețeta de Crăciun a doamnei Doina Jalea și ne-am bucurat de Colindele Profesorului Ioan Sorin Apan, o parte dintre care, în variantă chitaristică, le-am adunat pe blogul „Stele Mănățele” – de unde vă puteți „inspira” dacă doriți să învățați a le cânta înainte de Crăciun în familie sau în ceată!

Rezultatul vă invit să-l urmăriți mai jos, iar dacă veți deschide videoclipul în YouTube, abonați-vă gratuit la canalul „Vlad Pârău” pentru a beneficia de notificări în timp real despre cele mai noi cântece sau emisiuni. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Urmăriți și: A cincea seară a cântecelor pentru Pace cu Vlad Pârău – din nou, la Sibiu. Ultima sesiune de Folk din 2022. Vedeți ce urmează. VIDEO

Scrisoarea pe care nu ți-o va trimite nimeni în afară de mine așteaptă un răspuns de la tine

A patra seară a cântecelor pentru Pace cu Vlad Pârău – de data asta, din Brașov. VIDEO

 A treia seară a cântecelor pentru Pace cu Vlad Pârău. VIDEO

A doua seară de cântece pentru pace cu Vlad Pârău

Seară de cântece pentru Pace

Sunt omul de pază al câinelui meu. FOTO/VIDEO

REȚETĂ DE CRĂCIUN
.
„Imaginați-vă că am fi păstori, adunați noaptea lângă un foc la marginea Betleemului acum două mii de ani, și, dintr-o dată, am vedea o lumină mare strălucind deasupra noastră. Imaginați-vă că am călători în aceeași caravană cu magii, ascultând vorbele lor despre prorociile venirii Mântuitorului lumii, gata să se împlinească și,în înfrigurarea așteptării, o stea strălucitoare ar călători cu noi, arătându-ne calea. Imaginați-vă mai mult, că am fi paiele din ieslea boilor, pe care S-a odihnit Hristos la venirea Sa în lume. În locul acela, ferecat acum într-o stea de argint, deasupra căreia ard luminos candele veșnic aprinse, încercați să vă aflați acum în gând. Iar dacă veți reuși să vă imaginați acestea toate, veți simți cum inima vi se umple de căldură. Acolo este Crăciunul. Și atunci vi se va face dor de colinde românești, căci, în căldura inimii, veți ști că nici un alt popor n-a vestit cu mai multă duioșie pe Mesia și n-a numit-o cu mai multă gingășie pe Născătoarea de Dumnezeu „Măicuța Domnului” ca românul. (…)
În satul bunicilor era întotdeauna cald și bine. Viața se rotea în jurul bisericii, mică și plină de sfinți. Intrai în ea ca într-o carte cu povești, iar în icoanele împărătești Hristos zâmbea blând și Maica Domnului era atât de frumoasă! Pentru credincioșia și bună-cuviință a românilor, Dumnezeu învăluia satul într-o hlamidă de zăpadă care scânteia în lumina albastră, pe care tot El o cobora în seara de Ajun peste cetele de colindători. În cântări minunate, vestea Nașterii lui Hristos era purtată cu bucurie. La toată casa era lumină, semn că vor fi primiți cu drag, cu colaci calzi, nuci, mere coapte și multe vorbe de duh. Și nimeni, oricât de necăjit, nu rămânea lipsit sau în afara sărbătorilor. Postul se respecta cu sfințenie. Nașterea Domnului era primită mai întâi cu Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun, unde venea tot satul în straie strămoșești și, abia mai apoi, cu masa plină. Iar pe firul bucuriei tuturor, inimile noastre de copii se înșirau ca niște mărgele. (…)
Iar, dacă în noaptea de Crăciun crezi că ești singur, privește potirul Cerului în care ne găsim împreună toți frații români și creștini care au fost, care suntem și cei care vor mai veni. Fă-ți culcuș în inima ta de copil și vorbește cu Hristos. El ține în dreapta Sa toate cărările vieții omenești și pentru fiecare câte o invitație la praznicul Veșniciei”. Doina Jalea, www.sibiu100.ro

2 thoughts on “A șasea seară a cântecelor pentru pace cu Vlad Pârău. Colinde ritmate. Rețetă de Crăciun. Stele mănățele. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *