
Împlinim un an de existență. Așteptăm urările voastre, oferim premii cititorilor fideli!
4 mai 2023: Împlinim un an de existență. Așteptăm urările voastre, oferim premii cititorilor fideli!
Dragi cititori, pe data de 13 mai 2023 publicația noastră împlinește un an de existență cu activitate zilnică. Este vorba de un proiect independent, auto-finanțat, inițiat de doi jurnaliști din dorința de a învinge cenzura, autoritarismul și unilateralismul unora sau altora dintre redactorii-șefi care vremelnic ne-au condus prin redacțiile la care am colaborat anterior.
Suntem, deci, un ziar online fără căpetenie, dar de căpătâi.
Vă mulțumim că ne citiți și, unora dintre d-voastră, că ne acordați încrederea de a prelua materiale creație proprie.
Vă anunțăm cu o săptămână înainte că ne pregătim să sărbătorim împlinirea primului an de existență și vă așteptăm în secțiunea CONTACT să ne scrieți impresiile, sugestiile, doleanțele d-voastră. Vă rugăm să ne lăsați în special comentarii în site, dar și să vă abonați gratuit la canalele noastre de socializare.
Ne-am bucura în mod deosebit de noi colaboratori (deocamdată, benevoli) sau sponsori, dar lăsăm la latitudinea d-voastră să faceți primul pas pe oricare dintre secțiunile care vă plac: Cerul (despre credință), Codrul (despre politică) și Pârăul (despre artă).
Cele mai interesante trei comentarii care se vor aduna până luni, 15 mai 2023, vor primi un cadou simbolic – dar plin de dragoste – din partea Redacției.
Așadar, condeiul vă aparține!
V-ar mai putea interesa și…
11 aprilie 2023: „Voi susține, cu puterile mele, renunțarea la calendarul Bisericii Ruse în ceea ce privește Învierea Domnului” – Iulian Bulai, parlamentar USR
Deși toate bisericile ortodoxe, indiferent de naționalitate și de calendarul pe care l-au adoptat la un moment dat, sărbătoresc Paștile pe stil vechi din motive de comuniune panortodoxă, parlamentarul USR Iulian Bulai se face a nu ști că vechiul calendar e o moștenire a tuturor ortodocșilor și avansează teza falsă că el aparține doar Bisericii Ruse. El încearcă să instrumenteze politic rusofobia pentru a pleda ca românii ortodocși să serbeze Învierea în aceeași dată cu protestanții și catolicii, punând mai presus o iluzorie solidaritate cu Vestul ne-ortodox decât nevoia de comuniune cu TOATE popoarele ortodoxe Răsăritene.
„Suntem cu toții aceeași familie creștină, apuseană și orientală, cu propriile tradiții, dar împreună. Voi susține, cu puterile mele, renunțarea la calendarul Bisericii Ruse în ceea ce privește Învierea Domnului – pentru o spiritualitate comună, în care să ne regăsim integral valorile”, susține useristul Iulian Bulai într-o postare făcută în Săptămâna Patimilor pe Facebook, în solidar cu preopinenții Adrian Papahagi și Teodor Baconschi.
Ulterior, având în vedere și răspunsurile critice pe care le-a primit, Bulai a încercat să dreagă busuiocul urându-le colegilor de partid să pască fericiți (urarea corectă nu e „Paște fericit”, ci „Paști fericite!”) și postând o fotografie cu o candelă în care a luat, împreună cu soția, lumina de Înviere de la o biserică din Arhiepiscopia Ortodoxă a Romanului și Bacăului.
Iulian Bulai s-a mai remarcat printr-o declarație neortodoxă, de-a dreptul LGBT-istă, în preajma Crăciunului anului 2019, când a scris despre Sfânta Familie că este una „foarte ciudată”, opinând despre Sfântul și Dreptul Iosif că era un tată care „acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea” și despre Pururea-Fecioara Maria, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, că era o „mamă surogat”. Pentru postarea respectivă, el a fost acuzat de blasfemie de către românii ortodocși, ba chiar și de discriminare.
31 martie 2023: „Am fost acroșat de o mașină pe o trecere de pietoni semaforizată din Capitală” – Dan Barna, trotinetistul nr 1 de la USR
În preajma Zilei Păcălelilor, sibianul Dan Barna de la USR a devenit involuntar subiect de glume pe Internet după un incident dur pe care l-a avut în București pe când se avânta să parcurgă o trecere de pietoni fără să se dea jos de pe trotinetă, încălcând astfel Codul Rutier. Barna a fost trântit la pământ de un alt vehicul, fără a avea răni majore. Potrivit unor înregistrări obținute de Digi24, mai multe mașini au trecut fără să încetinească în acel moment, ceea ce ar puttea indica faptul că pietonii nu aveau verde. Inițial fostul președinte USR a refuzat spitalizarea, dar, precaut din fire, s-a prezentat mai târziu singur la „Floreasca” pentru analize.
„Pentru că au apărut mai multe informații pe surse: în această după amiază, am fost implicat într-un incident rutier, am fost acroșat de o mașină pe o trecere de pietoni semaforizată din Capitală.
Mulțumesc medicilor de la Spitalul Floreasca pentru grija lor, starea mea de sănătate este bună, urmările nu sunt grave, trebuie doar ceva repaus.
Mulțumesc, de asemenea, polițiștilor de la Brigada Rutieră pentru profesionalism și promptitudine”, a scris Dan Barna, vineri, 31 martie, pe Facebook.
În comunicat, Barna „uită” să precizeze ce culoare avea semaforul pietonilor în momentul în care trotineta lui a accelerat pe zebră. De asemenea, el pozează în victima unui șofer imprudent, când, de fapt, răspunderea pentru accident s-ar putea să îi revină lui, dat fiind că nu s-a dat jos de pe vehiculul cu două roți pe care îl conducea, așa cum prevede Codul Rutier (că bicicliștii, dar și trotinetiștii, trebuie să se dea jos atunci când traversează pe trecerea de pietoni).
12 martie 2023: „Dacă aș fi șeful direct al ministrului de externe, l-aș demite! Nu noi, Partidul Național Liberal, l-am numit pe Aurescu acolo!” – Rareș Bogdan
Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat sâmbătă, 12 martie, la emisiunea „La FINAL cu Ionuț Cristache” de la Prima News că, dacă ar fi superiorul lui, l-ar demite pe ministrul de Externe al PNL, Bogdan Aurescu, pentru slaba prestație în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, amânată la calendele grecești de Austria, cu complicitatea tacită a mai multor state occidentale. Rareș Bogdan a mai scăpat un porumbel, spunând că Aurescu e înșurubat pe scaun de o putere nai mare decât PNL, astfel încât partidul e neputincios să-l mazilească. Care ar fi acea putere, Administrația Prezidențială sau Forumul Economic Mondial, Rareș Bogdan a omis să precizeze.
22 februarie 2023: „Ei ne-au anunțat oficial că vor să facă lucrări de dragare, de întreținere și că vor să folosească canalul Bîstroe pentru a-și exporta marfă și noi le-am dat un acord provizoriu” (Klaus Iohannis)
În cadrul declarației de presă de după participarea la reuniunea extraordinară „București 9” (B9), președintele Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor jurnaliștilor români referitoare la gestul ostil al Ucrainei de a dubla adâncimea Canalului Bîstroe și al brațului dunărean Chilia că nu e vorba de lucrări de adâncire, ci doar de întreținere (minciună demontată AICI), dar și că ROMÂNIA ÎȘI DĂDUSE ACORDUL „PROVIZORIU”.
„Despre lucrări voi fi înștiințat atunci când îmi confirmă experții ce anume lucrări se fac. Așa, că se fac lucrări, ştim, știe și Ministerul Transporturilor cam din octombrie. Deci nu e nicio noutate. Ei ne-au anunțat oficial că vor să facă lucrări de dragare, de întreținere și că vor să folosească canalul Bîstroe pentru a-și exporta marfă și noi le-am dat un acord provizoriu până când lucrările se clarifică și această chestiune a fost comunicată și Comisiei Europene. Deci nu-i absolut nimic nou aici. Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta nu cred că au înțeles miza acestei perioade și nici nu mi se pare că preocuparea pentru Deltă este preocuparea numărul unu pentru ei” (Administrația Prezidențială)
9 februarie 2023: Președintele României a transmis președintelui Volodîmîr Zelenski sprijinul țării noastre pentru formula de PACE
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 9 februarie 2023, o întâlnire, alături de un grup de lideri europeni, cu Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prilejul reuniunii extraordinare a Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei, precizează Administrația Prezidențială.
„Președintele Klaus Iohannis a salutat prezența Președintelui Ucrainei la reuniunea Consiliului European, ca o dovadă în plus a solidarității și unității europene și a coordonării strânse în susținerea poporului ucrainean în fața războiului declanșat de Federația Rusă. Președintele României a subliniat importanța menținerii sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, evidențiind în acest sens și acțiunea solidară și multidimensională a României, ca stat vecin și prieten, contribuind atât pe palierul umanitar și economic, cât și în ceea ce privește creșterea conectivității, facilitarea transportului de cereale sau avansarea parcursului european.
Președintele Klaus Iohannis a susținut, de asemenea, necesitatea de a menține presiunea asupra Federației Ruse, inclusiv prin adoptarea de sancțiuni suplimentare. Președintele României a transmis Președintelui Volodîmîr Zelenski sprijinul țării noastre pentru formula de pace.
La rândul său, Președintele Zelenski a transmis aprecierile poporului ucrainean pentru sprijinul oferit de statele Uniunii Europene atât în plan bilateral, cât și la nivelul UE și a exprimat convingerea că acest sprijin va continua să fie la fel de puternic”, mai arată sursa citată.
3 februarie 2023: Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European Charles Michel şi alţi înalţi oficiali ai U.E. s-au întâlnit vineri, 3 februarie 2023, la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres. Declarații făcute de Ursula von der Leyen pe Twitter:
„Dragă @ZelenskyyUa , în timp ce ucrainenii luptă pentru a apăra valorile noastre comune, noi susținem securitatea dumneavoastră economică.
Până în prezent, sprijinul nostru din partea UE se ridică la 50 de miliarde de euro.
Suntem alături de voi pe termen lung.
Trebuie să continuăm să privăm Rusia de mijloacele de a purta un război împotriva Ucrainei. Interdicția UE privind importul de produse petroliere rusești intră în vigoare duminică.
Împreună cu G7, impunem plafoane de preț pentru aceste produse, reducând veniturile Rusiei și asigurând în același timp stabilitatea piețelor energetice globale.
Ucraina este o adevărată sursă de inspirație pentru Europa.
Vă vom sprijini recuperarea rapidă și reconstrucția.
Și vom face ca Rusia să plătească pentru distrugerile brutale pe care le provoacă.
Cele 9 pachete de sancțiuni sunt dureroase (pentru Rusia, n.r.), iar al 10-lea este pe drum.
Împreună cu partenerii noștri, trebuie să-i anulăm Rusiei mijloacele de a ucide civili ucraineni și de a distruge case și birouri.
Noile măsuri vor lovi comerțul și tehnologia care sprijină mașina de război a Rusiei.
Ucraina face pași importanți pe drumul său către UE, în timp ce luptă împotriva unui agresor.
Știu că vor menține ritmul.
Pentru că ucrainenii luptă pentru un viitor democratic și pentru libertatea copiilor lor.
Împreună, aducem lumină în Ucraina!
Ucrainenii își pot schimba becurile vechi la oficiul poștal cu becuri LED eficiente din punct de vedere energetic.
UE oferă cu plăcere 35 de milioane de becuri.
Fiecare kilowatt de energie economisit este prețios pentru a contracara războiul energetic al Rusiei”, acesta este conținutul tweet-urilor Ursulei von der Leyen din data de 3 februarie 2023.
24 ianuarie 2023: Viziunea, ambiţia şi entuziasmul paşoptiştilor şi unioniştilor constituie un exemplu viu de dăruire, patriotism şi abnegaţie pentru dezvoltarea naţiunii române, o lecţie veritabilă de responsabilitate pentru noi toţi, cei care continuăm să clădim România europeană, modernă şi democratică (Klaus Iohannis)
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că „viziunea, ambiţia şi entuziasmul paşoptiştilor şi unioniştilor constituie un exemplu viu de dăruire, patriotism şi abnegaţie pentru dezvoltarea naţiunii române”. Potrivit lui Iohannis, reuşitele din 1859, anul înfăptuirii Unirii Principatelor Române și a constituirii statului român modern reprezintă „o lecţie veritabilă de responsabilitate pentru noi toţi, cei care continuăm să clădim România”.
„Dragi români, în urmă cu 164 de ani, aspiraţiile românilor de a trăi în acelaşi stat şi sub un singur drapel erau cu un pas mai aproape de realitate, prin Unirea celor două Principate, Moldova şi Ţara Românească. Dorinţa puternică de unire a românilor, manifestată în mod limpede şi răspicat în cadrul Revoluţiei paşoptiste, nu a rămas un simplu ideal, ci a devenit realitate prin efortul neostenit şi dedicarea elitelor vremii de a găsi soluţiile politice potrivite. (…)
Dragi români, viziunea, ambiţia şi entuziasmul paşoptiştilor şi unioniştilor constituie un exemplu viu de dăruire, patriotism şi abnegaţie pentru dezvoltarea naţiunii române. Reuşitele din 1859 reprezintă o lecţie veritabilă de responsabilitate pentru noi toţi, cei care continuăm să clădim România europeană, modernă şi democratică, indiferent unde ne aflăm”, a spus şeful statului la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, la monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol I.
Chiar și în contextul sărbătoririi Unirii lui Cuza, în urma căreia a rezultat un stat român ce avea în componență Bugeacul (județele Ismail, Cahul și Bolgrad), răpite apoi de ruși și stăpânite astăzi de ucraineni, globalistul Klaus Iohannis nu s-a putut abține să facă referire și la războiul din Ucraina, țară a cărei conducători nu oferă nici un exemplu de „solidaritate” atunci când persecută minoritatea românească, ai cărei membri, de altfel, se duc pe front să moară sub steag ucrainean, dar sunt tratați ca niște dușmani ai statului ucrainean de aparatul „democratic” al regimului Zelenski.
„De aproape un an, războiul s-a întors pe continentul nostru, odată cu invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă, cu efecte pe care le resimţim cu toţii. Numeroasele provocări cu care ne confruntăm la nivel european riscă să slăbească ataşamentul profund faţă de valorile democratice. Sunt vremuri extrem de dificile, care ne pun la încercare sistemul de valori sau credinţa în principiile europene. Vom trece cu bine acest veritabil test dacă, la fel cum ne îndeamnă Hora Unirii, vom şti ‘să dăm mână cu mână’, să preţuim solidaritatea şi unitatea! România a dovedit mereu că este un stat puternic, mai ales atunci când clasa politică, instituţiile publice şi cetăţenii au acţionat împreună, punând pe primul loc binele comun. Acum, poate mai mult ca oricând, este important să ne concentrăm pe lucrurile care ne apropie, călăuziţi de spiritul unităţii naţionale”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.
18 ianuarie 2023: Suntem alături de poporul ucrainean și rămânem angajați să ajutăm Ucraina să câștige acest război (Nicolae Ciucă, prim-ministru)
Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis condoleanțe părții Ucrainene după pierderea ministrului de interne într-un incident aviatic de la Brovarî, o suburbie estică a Kievului. Pe lângă compasiune și solidaritate, fostul general român a transmis că România va ajuta Ucraina să câștige războiul cu Rusia.
„Transmit cele mai profunde condoleanțe din partea Guvernului României pentru tragicele pierderi de vieți omenești în accidentul de elicopter din Brovary, inclusiv cele ale ministrului de Interne, Denys Monastyrskyi și ale echipei sale. În aceste momente de durere, suntem alături de poporul ucrainean și rămânem angajați să ajutăm Ucraina să câștige acest război”, a scris premierul Nicolae Ciucă miercuri pe contul de Twitter al guvernului.
13 ianuarie 2023: Arta dramatică, la fel ca întreaga cultură românească, se bucură de importanta contribuţie a minorităţilor naţionale (Klaus Iohannis)
Personalităţi şi instituţii de cultură, între care se numără Irina-Margareta Nistor, Eugenia Vodă, dirijorul Iosif Ion Prunner, pianista Axia Marinescu, Cristina Popescu (directoare Romfilatelia), Puiu Manu (artist plastic), Florica Zaharia (fondatoarea Muzeului Textilelor din comuna Băiţa, judeţul Hunedoara), Muzeul Naţional Peleş, Filarmonica „Moldova” Iaşi, Teatrul Naţional din Sibiu, Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional din Târgu Mureş şi cea a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara au fost decorate, vineri, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.
„Provocările globale cărora trebuie să le facem faţă ne arată cât de importante sunt consolidarea şi modernizarea instituţiilor şi mecanismelor care contribuie la apărarea valorilor pe care cultura le sădeşte, le susţine şi le dezvoltă în societate. De aceea, salut operaţionalizarea fondurilor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care vizează domeniul culturii şi patrimoniului. Îmi doresc, de asemenea, ca fondurile destinate reabilitării clădirilor instituţiilor culturale să-şi atingă cât de curând şi la nivelul cel mai înalt scopul. (…) România este recunoscută ca un spaţiu al forţei şi libertăţii de creaţie, care se prezintă lumii în fiecare an la marele Festival Internaţional de Teatru de la Sibiu. Arta dramatică, la fel ca întreaga cultură românească, se bucură de importanta contribuţie a minorităţilor naţionale. Ea îşi găseşte expresia valoroasă în instituţii şi în proiectele acestora, precum cele ale Teatrului Maghiar de Stat ‘Csiky Gergely’ din Timişoara. În rodnica paradigmă a dialogului intercultural, dumneavoastră, colectivele teatrelor naţionale de la Târgu Mureş şi Sibiu, aţi conferit discursului dramaturgic excepţionale probe de măiestrie”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.
Pe lângă decretele de decorare a personalităților și instituțiilor culturale, semnate pe 13 ianuarie 2023, președintele a amintit că a promulgat, în preajma Zilei Culturii Naţionale, legea care dedică anul 2023 cinstirii operelor lui Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu, precizând şi că a decis să confere Înaltul Patronaj Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Iohannis a vorbit şi despre războiul din Ucraina, context în care a arătat că în România a generat excepţionale manifestări de solidaritate, inclusiv prin iniţiativele mediului cultural. El a reafirmat că România va acorda şi în continuare sprijin autorităţilor şi cetăţenilor din Republica Moldova, inclusiv în domeniul culturii şi cel al educaţiei.
4 ianuarie 2023: Recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina – Klaus Iohannis, într-o convorbire telefonică cu Volodîmîr Zelenski.
„Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate. (…)
În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, Președintele Volodîmîr Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, se arată în comunicatul publicat miercuri, 4 ianuarie 2023, de pagina web presidency.ro.
30 decembrie 2022: Poate părea un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai scurtă cale către pace (Jens Stoltenberg, secretar general NATO)
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat pentru trimiterea suplimentară de armament către Ucraina, transmite vineri dpa, citată de Agerpres.
„Poate părea un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai scurtă cale către pace”, a declarat politicianul norvegian într-un interviu de sfârşit de an acordat agenției germane de presă.
Stoltenberg a opinat că Putin trebuie convins că nu-şi va atinge obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei, iar, apoi, ar putea exista „o soluţie pace negociată, care să asigure că Ucraina se impune drept un stat democratic şi independent”.
Recunoscând că aliaţii NATO au furnizat Ucrainei și în trecut sisteme de arme cu rază lungă de acţiune, Stoltenberg a declarat că există „un dialog în desfăşurare între aliaţi şi Ucraina cu privire la anumite tipuri de sisteme” de rachete care urmează a fi trimise Kievului de către blocul militar occidental.
24 decembrie 2022: Pentru nimic în lume, bustul lui Mircea Vulcănescu din sectorul 2 al Capitalei nu trebuie să se piardă! (Ion Papuc, soțul sculptoriței Valentina Boștină)
Consiliul Local al Sectorului 2 urmează să aibă miercuri, 28 decembrie 2022, o întâlnire online în care va decide, printre altele, dacă să aprobe un proiect de hotărâre de demolare a bustului filosofului Mircea Vulcănescu. Acesta a fost acuzat de regimul comunist de așa-zise „crime de război” pentru că, în calitate de subsecretar de stat la Finanțe, a făcut parte din guvernul mareșalului Ion Antonescu, care, în alianță cu Germania lui Hitler, a intrat în război contra URSS – dar nu cu miza sprijinirii nazismului, cum tendențios au interpretat unii, ci pentru interesul național de a recupera Basarabia și Nordul Bucovinei. Mircea Vulcănescu a făcut ani grei de pușcărie politică sub regimul comunist impus de ocupația militară sovietică în România. El a fost un martir al neamului său, murind la 28 octombrie 1952 în pușcăria de exterminare a dizidenților politici de la Aiud. Reabilitat după 1989 ca erou național, în memoria lui s-au ridicat monumente și s-au dat nume de străzi sau de școli. Totul până când noua miliție a gândirii, „corectitudinea” politică, preluând propaganda sovietică, a făcut din el un „antisemit” pentru că a lucrat într-un guvern aliat al Germaniei. Astfel că autoritățile române, la sugestia unui consilier PNL (Silviu Dumitru Feroiu), dezbat zilele acestea dacă să păstreze sau nu bustul lui Vulcănescu din piațeta „Sfântul Ștefan” din sectorul 2 al Capitalei. Ion Papuc, soțul sculptoriței Valentina Boștină, se revoltă pe această temă:
„Cum aud cu stupefacție că actualul primar, Radu Mihaiu, în ședința de consiliu din 28 decembrie, are de gînd să voteze o hotărîre menită a duce la demolarea statuii, îl înștiințez că, în cazul unei asemenea infamii, doresc ca bustul să se întoarcă în posesia mea, al cărei proprietar de drept sunt. (…) Păstrez totuși speranța că actul de vandalism îndreptat asupra bustului ilustrului interbelic să nu aibă loc. Dar, pentru nimic în lume, bustul nu trebuie să se piardă!”, a declarat Ion Papuc, soțul sculptoriței bustului lui Mircea Vulcănescu, citat de Rost Online.
15 decembrie 2022: Să nu uite lumea că solidaritatea pe care am arătat-o noi (față de Ucraina, n.r.) a dus la niște așteptări: și noi, românii, așteptăm semne clare de solidaritate și unitate din partea Uniunii Europene. Asta înseamnă, printre altele, că avem așteptări legitime să fim primiți în Spațiul Schengen
„Am spus și ceva legat de unitate și solidaritate. România este țară de primă linie când vine vorba de războiul din Ucraina: suntem vecinii cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, ne străduim și facem față fiindcă dorim și credem că este corect. Suntem țară de primă linie pentru migranți și noi controlăm fluxul migrator, avem rezultate foarte bune, recunoscute de surse externe, obiective. România este țară de primă linie și de prim rang, aș spune, când vine vorba de așa-numitele linii de solidaritate, de transport de bunuri din Ucraina spre piețele lumii: peste 60% din produsele agricole exportate de Ucraina au mers prin România, pe drumurile, pe calea ferată a noastră, pe căile fluviale și prin portul de la Constanța. Toate aceste lucruri le-am reiterat ca să nu uite lumea că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la niște așteptări: și noi, românii, așteptăm semne clare de solidaritate și unitate din partea Uniunii Europene. Asta înseamnă, printre altele, că avem așteptări legitime să fim primiți în Spațiul Schengen. Aceste chestiuni sunt evidente și pot să vă spun că nu am fost contrazis de nimeni”, a declarat Klaus Iohannis, joi, 15 decembrie, în marja reuniunii Consiliului U.E., potrivit presidency.ro.
8 decembrie 2022: „România va continua să acționeze … în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum” – Klaus Iohannis, după flit-ul dat de Austria integrării României în Spațiul Schengen
Președintele republicii, Klaus Iohannis, a catalogat drept „regretabilă și nejustificată” blocarea primirii României în Spațiul Schengen de către Austria la consiliul JAI de joi, 8 decembrie 2022. Această amânare „riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a adăugat Iohannis.
„România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.
Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.
Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, a transmis Klaus Iohannis, conform presidency.ro.
1 Decembrie 2022: Eu mi-aş dori categoric varianta mai scurtă, ca România să se unească cu Republica Moldova. (…) Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei (…). Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi ca şi al românilor din România- UE şi NATO (Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, președintele PSD)
Marcel Ciolacu (PSD), președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, a afirmat la o televiziune bucureșteană în chiar seara zilei de 1 Decembrie (Ziua Națională, care marchează Unirea tuturor românilor într-un singur stat la 1918) că își dorește ca autoproclamata „republică” Moldova să se unească cu Țara-Mamă pe calea unui referendum desfășurat simultan în cele două state românești. El a pledat pentru Unire în numele scăpării românilor basarabeni de sub influența Federației Ruse și s-a declarat convins că „destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi ca şi al românilor din România – UE şi NATO”.
„Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm… Lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu? (…) Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura 10 ani de zile cel puţin… Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România”, a spus Ciolacu la RTV, potrivit Agerpres.
Originar din județul Buzău, președintele PSD a spus că îşi doreşte pentru românii moldoveni de dincolo de Prut varianta cea mai scurtă de integrare în UE, adică Unirea cu restul României.
„Eu mi-aş dori categoric varianta mai scurtă, ca România să se unească cu Republica Moldova. (…) Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei (…). Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi ca şi al românilor din România- UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. (…) Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal, nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Președintele Camerei Deputaților a făcut, totuși, două greșeli: prima, a sugerat că Unirea de la 1918 ar fi fost făcută cu arma în mână, ceea ce este fals, întrucât deputații din Sfatul Țării de la Chișinău au votat în mod democratic unirea cu Regatul României la data de 27 Martie/9 Aprilie 1918; și a doua, că auto-proclamata Republică Moldova ar fi „o țară”, ea reprezentând de fapt județele estice ale României, transformate de ruși în republică membră a URSS după invadarea României și Poloniei din 1940. Prin analogie, suntem curioși dacă dl. Ciolacu ar îndrăzni să numească „țări” republicile separatiste instituite de ruși în 2022 pe teritoriul Ucrainei.
28 noiembrie: „Adresez un apel partidelor politice reprezentate în Parlament, societății civile și mass-media să instituim un moratoriu, să încercăm cu toții să punem între paranteze caracterul preelectoral al anului 2023” – Nicolae Ciucă (PNL)
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă (PNL) a rostit luni, 28 noiembrie 2022, la Camera Deputaților, în cadrul ședinței solemne comune a celor două camere ale Parlamentului, dedicate sărbătoririi – în avans a – Zilei Naționale a României, un discurs din care rezultă că singurul proiect de țară imaginabil pentru actuala putere este o și mai mare integrare în UE, pentru care premierul a cerut „unitate”, responsabilitate, securitate, echilibru și tăcere, adică opoziția să nu mai folosească anul 2023 ca pe unul preelectoral pentru a-și face campanie în dauna PNL+PSD, iar presa și societatea civilă să tacă din gură în baza unui moratoriu pentru liniște și stabilitate. Ex-generalul Ciucă „uită” să vorbească în contextul aniversării Marii Uniri de adevăratul proiect de Țară, anume refacerea unității tuturor românilor – fie că locuiesc în Republica Moldova, Ucraina sau la sud de Dunăre -, dar se grăbește, în schimb, să numească dușmani imaginari ai poporului: iliberalismul, „populismul” (partidele suveraniste), „extremismul” (protestele anti-dictatură), „manipularea” (alta decât cea făcută pe filieră guvernamentală) și „știrile false” (cele date de presa neaflată în cârdășie cu statul). În loc să ne vorbească despre Unirea tuturor românilor într-un singur stat, nici măcar de 1 Decembrie el nu uită să pomenească de „reforma administrativ-teritorială”, adică de regionalizarea și/sau federalizarea României. Cireașa de pe tort sau bomboana de pe colivă e numirea „singurului proiect de țară” imaginabil de capetele lipsite de imaginație: „o națiune română europeană” – omițând faptul că românii sunt europeni prin naștere și prin geografie/istorie, nu (doar) prin apartenența la UE sau la Spațiul Schengen, aceste convenții politico-ideologice care se mulează peste Europa ca o cămașă de forță peste un corp liber și mult mai complex.
„Sper că toată lumea este de acord că modernizarea României nu se poate face în afara Uniunii Europene și a investițiilor din fonduri europene. Ca atare, trebuie să acționăm în consecință! Doamnelor și domnilor, la 104 ani de la Marea Unire, la 32 de ani de la căderea regimului comunist și la 15 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, parcurgem un moment istoric de mare responsabilitate, crucial pentru viitorul națiunii noastre. Acum avem șansa istorică să finalizăm marile proiecte restante pentru modernizarea statului român prin accelerarea integrării în Uniunea Europeană și prin investițiile pe care Planul Național de Redresare și Reziliență le cuprinde pentru următorii ani.
Ca să îndeplinim aceste obiective de țară, trebuie să facem trecerea de la politica măruntă la marea politică, trebuie să acționăm ca adevărați oameni de stat, cu înțelepciune, responsabilitate și moderație, pentru a nu pierde un moment istoric unic pentru dezvoltarea României.
Cel mai mare pericol vine din promovarea unor viziuni politice limitate, populiste, iliberale, extremiste, prin care poporul este pus împotriva statului, iar statul este decredibilizat prin minciună, manipulare sau știri false.
Un alt pericol, mai puțin vizibil în societatea noastră, dar cu efecte negative profunde, este acțiunea electorală în absența alegerilor. Modernizarea statului nu se poate face dacă fiecare partid politic gândește în funcție de procente și de conjuncturi trecătoare. Oamenii nu așteaptă mesaje bine ticluite, ci măsuri guvernamentale bine construite.
De 1 Decembrie, Ziua Unității Tuturor Românilor, aș vrea să adresez un apel partidelor politice reprezentate în Parlament, societății civile și mass-media să instituim un moratoriu, să încercăm cu toții să punem între paranteze caracterul preelectoral al anului 2023! Haideți să folosim anul viitor pentru a ne lua un răgaz din competiția electorală, să avem împreună, putere și opoziție, o discuție așezată și rațională asupra viitorului României!
Avem o datorie istorică să aducem România acolo unde îi este locul, în rândul marilor democrații europene! Acesta este singurul proiect de țată pe care îl avem de îndeplinit în următorii ani, să asigurăm eficiența instituțională și să susținem dezvoltarea economiei și a nivelului de trai cu moderație, echilibru și în deplină securitate. Ca să realizăm acest lucru, viitorul proiect de țară trebuie să se axeze pe următoarele teme: profilul economiei românești în prezent și viitor; educația și soluțiile la problema demografică; sistemul de pensii în ansamblul său; sistemul de sănătate; reforma administrativ-teritorială; rolul României într-o lume în schimbare. (…)
Pentru că noi toți, împreună, uniți, iar nu divizați, putem realiza și definitiva singurul proiect de țară care ne poate duce mai departe: o națiune română europeană”, a declarat premierul Nicolae Ionel Ciucă. VIDEO:
24 noiembrie: „Democrația liberală este, fără îndoială, garanția libertății, prosperității și apartenenței României la spațiul euro-atlantic” – premier Nicolae Ionel Ciucă (PNL)
Declarația a fost făcută – citită de pe foaie – de liderul PNL și prim-ministrul Guvernului, Nicolae Ciucă (PNL) joi, 24 noiembrie, în deschiderea Conferinței Naționale „Comunismul românesc”, găzduite în sediul Executivului. „Am vorbit azi, la Conferința națională „Comunismul românesc”, despre experiența nefericită a totalitarismului comunist, care ne-a învățat că trebuie să prețuim și să apărăm libertatea românilor”, a anunțat Ciucă pe Facebook.
Le atragem atenția d-lui Nicolae Ciucă și partenerilor dumisale că sintagma „comunism românesc” este un oximoron, deoarece comunismul este, prin definiție, internaționalist, deci global și nu local. Felicitându-l pentru pledoaria pentru Libertate și democrație făcută prin contrast cu regimurile anterioare, îi atragem atenția că astfel de principii ar trebui să reprezinte niște constante ale prezentului, nu niște pârghii de auto-validare prin denunțarea derapajelor altora (comuniștii sunt băieții răi, liberalii sunt băieții buni). Evident că regimul comunist a fost unul liberticid, ateist, anti-național, criminal ș.cl., dar partidul „liberal” numai cu numele e departe de a fi un etalon al libertății. După ce a ajuns la putere în 2019 și a sărbătorit cu fast 30 de ani de la căderea comunismului „românesc”, la doar câteva luni distanță, PNL și aliații săi au instaurat o dictatură mascată sub forma stărilor de urgență/alertă, pe timpul cărora a fost suspendată aplicarea Cartei Europene a Drepturile Omului, a fost încălcată sistematic Constituția României, a fost subminată Separația Puterilor în Stat (rolul Legislativului a fost preluat de Executiv, iar Justiția a fost paralizată) ș.a.m.d.
Când vorbesc doar la trecut despre totalitarism ca să-și lustruiască „liberalismul”, să-și pună întrebarea domnii din PNL cine au fost primii care au închis bisericile de Paști în România: comuniștii, naziștii sau „liberalii”? Sub regimul lor de „democrație liberală” și, ulterior, de concubinaj contra naturii cu „social-democrația”, s-a încălcat grosolan nu doar libertatea religioasă, ci și cele mai elementare drepturi și libertăți câștigate cu sânge odată cu răsturnarea totalitarismului socialist din România: libertatea cuvântului, libertatea presei, libertatea întrunirilor, libertatea de mișcare, libertatea de conștiință, dreptul la viață privată, dreptul la propria imagine, dreptul la informare corectă, dreptul la intimitatea corespondenței, dreptul la muncă, dreptul la un proces echitabil ș.cl. Cine se fac vinovați de aceste încălcări continuate timp de 3 ani, începând din 2020? Comuniștii sau „liberalii”?
De aceea, noi credem că, așa cum după 1989 se impunea o lege a lustrației, după 2022 se impune o separare a apelor între cei care au promovat activ dictatura și cei care au luptat pentru libertate de alegere. Nu de alta, dar ca să nu mai avem parte de scene penibile cu exponenții represiunii de stat pozând în mari „liberali” și eliberatori ai poporului! (simplul fapt că guvernul actual e condus de un fost general de armată spune multe despre „democrația” și „libertatea” din România. Nemaivorbind de cât de „liberal” sau „democratic” a fost procesul prin care inși mediocri – cu indulgență! – precum Ciucă, Cîțu sau Orban au ajuns să conducă formal PNL în ultimii ani, n.r.)
Remarcăm și faptul că, în contextul actualei crize, conducătorii lipsiți de viziune care au alimentat-o (inclusiv prin închiderea centralelor electro-termice) pozează în mari călăuze ale neamului spre luminița de la capătul tunelului, vorbind despre „liberalismul” lor ca despre „garanția LIBERTĂȚII și a PROSPERITĂȚII” României. Care Libertate, care prosperitate? Chiar nu le este jenă? Sau sunt atât de obișnuiți cu minciuna încât ajung să se creadă și ei înșiși atunci când mint cu nerușinare?
15 noiembrie: Marcel Ciolacu, despre racheta care a căzut în Polonia: Este foarte grav, este atacat un stat membru NATO. Presupun că lucrurile se vor desfășura cu rapiditate și vor fi anumite decizii
Aflat în platoul televiziunii lui Victor Ciutacu, Marcel Ciolacu a comentat știrea căderii unor „rachete rusești” într-o localitate din Polonia, incident care a provocat moartea a doi cetățeni și rănirea mai multora. „Este foarte grav, este atacat un stat membru NATO. Presupun că lucrurile se vor desfășura cu rapiditate și vor fi anumite decizii în această noapte. (…) Presupun că (polonezii) sunt îndreptățiți să facă acest lucru (să ceară activarea articolului 5 din tratatul NATO). Este o agresiune împotriva unui stat membru NATO”, a declarat Marcel Ciolacu (PSD) în direct la România TV. Politicianul deține și funcția de președinte al Camerei Deputaților, ceea ce îl face „al treilea om în stat”. Ulterior, s-a adeverit că „rachetele rusești” (o singură rachetă, potrivit unor actualizări) au fost cel mai probabil trase de anti-aeriana ucraineană care se apăra în acea zi de un atac masiv al rușilor pe calea aerului. Declarațiile conciliante venite din partea oficialilor NATO și ai Poloniei, în totală discordanță cu precipitările belicoase ale lui Ciolacu, ar da de înțeles că Ucraina a călcat pe bec – pentru că dacă ar fi fost vorba de Rusia, riposta ar fi fost mult mai dură.
7 noiembrie 2022: Efectele globale ale războiului din Ucraina, insecuritatea energetică, penuria alimentară și instabilitatea economică nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice – Klaus Iohannis
„Vremurile pe care le trăim sunt cele mai dificile în decursul unei generații. Ne confruntăm cu un război pe continentul european care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară și instabilitate economică. Acestea, însă, nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice. Dimpotrivă, limitarea schimbărilor climatice este esențială pentru abordarea multora dintre aceste provocări și pentru protejarea bunăstării generațiilor prezente și cele viitoare”, a declarat președintele Klaus Iohannis, luni, în Egipt, la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP27).
1 noiembrie 2022: Noul ministru al Apărării, uitat TÎLVĂRește acasă cu prilejul vizitei la o fabrică de camioane militare: A fost o chestiune de necorelare între noi, am crezut că îl anunță dl președinte Ciolacu, dânsul a considerat că-l anunț eu, a declarat premierul Nicolae Ciucă
Angel Tîlvăr (PSD) este de luni (31 octombrie 2022) noul ministru al Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu. Încă din a doua zi a mandatului său, ceva nu a funcționat: premierul și președintele Camerei Deputaților au „uitat” să-l invite pe proaspătul titular al portofoliului Apărării la vizita efectuată la fabrica italiană IVECO Defence Vehicles deschisă în localitatea Petrești, județul Dâmbovița, cea care livrează camioanele militare pentru Armata României.
„Domnul ministru abia a reușit să preia portofoliul ieri, a fost o chestiune de necorelare între noi, am crezut că îl anunță dl. președinte Ciolacu, dânsul a considerat că-l anunț eu”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a negat faptul că ministrul Apărării ar fi fost omis din invitație, spunând că la data pregătirii vizitei cel care exercita interimatul la Apărare era premierul Ciucă, prin urmare el a fost invitat în dubla sa calitate.
„Ministrul Apărării nu a fost omis din invitaţie, dar momentul în care s-au derulat pregătirile pentru efectuarea acestei vizite, implicând doi demnitari de înalt nivel, procedura de pregătire este una mai laborioasă, nu se face de pe o zi pe alta, a corespuns această perioadă de pregătire a vizitei cu momentul în care premierul în exerciţiu era şi ministru interimar al Apărării”, a explicat Dan Cărbunaru, citat de R3media.
24 octombrie 2022, demisia Ministrului Apărării, Vasile Dîncu: „Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei”
„Subsemnatul, Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.
Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”, se arată în textul cererii de demisie, postat luni pe Facebook de Vasile Dîncu.
Hotărârea acestuia de a demisiona apare ca surprinzătoare după ce, săptămâna trecută, politicianul PSD-ist ieșise învingător dintr-o dispută iscată în urma declarației sale că Ucraina ar trebui să se gândească la negocieri de pace. Mai mulți politicieni radicali, inclusiv colegi de partid, taxaseră cu duritate maximă această libertate de gândire a lui Dîncu, situată în răspăr cu linia oficială a României de susținere ofensivă a Ucrainei. Scandalul a trecut, Dîncu a rezistat în funcție în ciuda cererilor altora de a demisiona, iar apoi s-a întors cu 180 de grade la început de săptămână, înaintându-și demisia. Speculațiile converg asupra ideii că motivele ar putea fi altele decât scandalul declarațiilor despre Ucraina. Un indiciu ar putea fi chiar afirmația centrală a fostului ministru al Apărării Naționale: imposibilitatea colaborării cu președintele Klaus Iohannis, conducătorul de facto al Guvernului României (în detrimentul principiului separației puterilor în stat).
12 octombrie 2022: Să vedem ce urmează, o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen! – premierul Mark Rutte
„Olanda nu este, în principiu, împotrivă. Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite (au fost îndeplinite deja de peste un deceniu!!!, n.r.). Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat premierul Olandei, Mark Rutte, miercuri, cu prilejul vizitei la Poligonul militar Cincu din județul Brașov, potrivit Știri pe Surse.
Replica potrivit căreia „Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen” ne aduce aminte de un banc autohton. Două femei stând în sala de așteptare a cabinetului medicului ginecolog: „Știi, eu când vin să mă consulte domnul doctor, mă mai și spăl în prealabil”, îi spune Mărie unei conaționale de altă etnie, care trăsnea de… „curățenie”. „Știi, eu nu am prealabil”, îi răspunde Mercedesa. Așa e și cu Olanda, în principiu.
10 octombrie 2022: Rachetele rusești care au traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi ţinte din Ucraina au fost, cel mai probabil, lansate din peninsula Crimeea (comunicat M.Ap.N.)
Rachetele care au traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova şi care au lovit ţinte din Ucraina au fost, cel mai probabil, lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale. MApN arată că forţele române au detectat trei asemenea rachete, în decurs de o oră, în dimineaţa zilei de luni.
„Structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spaţiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul orar 8,05 – 9,09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odesa şi Viniţa). Ţintele aeriene au survolat şi spaţiul aerian al Republicii Moldova”, susține M.Ap.N., citat de Agerpres. „Conducerea Ministerului Apărării Naţionale condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, exprimând sprijinul total pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a ţării vecine”, se mai arată în comunicat.
4 octombrie 2022: Cred că sprijinul pentru democrație poate coexista cu atașamentul față de valorile tradiționale, religie, elemente de identitate națională (Eduard Hellvig, director SRI)
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a rostit (citit) marți, cu ocazia începutului de an universitar, dar și a împlinirii a 15 ani de studii de securitate, un discurs în fața studenților Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Printre altele, el a dat glas și unei „opinii personale” pe tema naționalismului, afirmând, în mod surprinzător, că atașamentul față de valorile tradiționale, religie, identitate națională poate coexista cu apartenența României la UE și cu parteneriatul strategic cu SUA. Citiți detalii mai pe larg AICI.
3 octombrie 2022: „Fuck off is my very diplomatic reply to you”, i-a transmis lui Elon Musk același ambasador ucrainean care l-a făcut și pe cancelarul Germaniei „cârnat ofensat”
Andrij Melnyk, ambasadorul Ucrainei la Berlin, i-a trasnmis lui Elon Musk „Du-te naibii e răspunsul meu cel mai diplomatic către tine”, după ce miliardarul american a supus la vot pe Twitter un plan de pace care prevedea recunoașterea alipirii Crimeei de către Rusia și reluarea referendumurilor din cele 4 provincii separatiste sub supravegherea ONU. Melnyk e același personaj care l-a făcut în luna mai pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, „cârnat ofensat” („beleidigte Leberwurst”), după ce oficialul german anunțase că nu dorește să meargă la Kiev până când acesta nu va fi vizitat de președintele Frank-Walter Steinmeier, potrivit ZiarulRomanesc.de. Steinmeier ar fi vrut să facă o vizită de stat în Ucraina în luna aprilie, însă fusese inițial refuzat de omologul său ucrainean „din cauza relațiilor strânse de mulți ani cu Rusia” întreținute de liderul german. Ulterior, o vizită germană a fost primită la Kiev, după ce și legislativul de la Berlin a votat la finele lunii aprilie trimiterea de arme grele către Ucraina. Citiți mai multe despre războiul ucraino-american de pe Twitter în articolul nostru de azi.
30 septembrie 2022: Nicio reformă nu e simplă. Nicio schimbare de paradigmă nu e acceptată de toată lumea. Dar toate acestea trebuie făcute, iar fără România Educată nu poate exista România Viitorului – Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, interimar la Ministerul Educației
După demisia lui Sorin Cîmpeanu (PNL) de la Ministerul Educației, funcția acestuia a fost preluată interimar de junele Sebastian Burduja (Președinte PNL Sector 1 și ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării). Prima lui declarație în noul context a fost făcută tot pe Facebook, unde Burduja a spus că nu renunță la proiectul prezidențial „România Educată” și, după câte se pare, nici la planul lui Cîmpeanu de a schimba Legile Educației în forma atât de contestată de societatea civilă și o parte dintre intelectuali.
„Nicio reformă nu e simplă. Nicio schimbare de paradigmă nu e acceptată de toată lumea. Dar toate acestea trebuie făcute, iar fără România Educată nu poate exista România Viitorului. Diferența între un politician oarecare și un om politic care are o șansă să scrie pagini de istorie stă într-un singur cuvânt: asumare. (…) Partidul Naţional Liberal are resursele necesare pentru continuarea reformelor curajoase în educație. Sunt convins de asta. Până atunci, prioritatea mea este gestionarea cu răspundere a treburilor de la MCID și Ministerul Educației”, a scris Sebastian Burduja, vineri, pe Facebook.
23 septembrie 2022: Boris Johnson a spus „Mulțumesc conducerii inspirate a lui Vladimir Putin”, referindu-se la președinția de la Kiev
În prima sa intervenție în calitate de deputat în Camera Comunelor, ex-premierul britanic Boris Johnson i-a făcut, din greșeală, un compliment lui Putin, crezând că-l laudă pe Zelenski. Ca în vechea confuzie nouăzecistă pe care o făceau occidentalii între Bucharest și Budapest, Boris n-a fost în stare să distingă între cei doi „Vladimiri”, deși situația gravă în care se află omenirea ar fi impus o minimă cunoaștere a realităților și a liderilor despre care se vorbește și se plătește (în ajutoare, sprijin, antrenament, arme ș.a.) atât de mult la Londra.
„Mulțumesc, de asemenea, desigur, conducerii inspirate a lui Vladimir Putin”, a gafat Boris Johnson, referindu-se de fapt la președinția de la Kiev. Dându-și seama că le-a încurcat, fostul prim-ministru britanic a reluat şi a spus „conducerii inspirate a lui Volodimir Zelenski”, potrivit Știri pe Surse.
În această primă intervenţie în calitate de deputat, ex-premierul Boris Johnson a lăudat Forţele armate ucrainene şi ajutorul oferit de Regatul Unit Ucrainei în războiul de apărare contra invaziei ruse.
„Eroismul Forţelor armate ucrainene, mulţumită, în parte, armamentului pe care suntem mândri să li-l oferim…”, a declarat Johnson. Vizibil distras, el s-a încurcat de mai multe ori, afirmând că „sunt mândru că ofer… felicit, pentru a-l felicita pe onorabilul meu prieten pentru felul în care descrie activitatea Forţelor armate britanice, armamentul pe care-l trimitem”.
Boris n-ar fi nici primul, nici ultimul lider occidental care nu știe pe ce lume trăiește! La începutul lunii mai, președintele SUA se mândrea că Washingtonul a ajutat „Rusia” cu lansatoare de rachete Javelin. Totodată, Joe Biden confunda armata ucraineană cu cea ungară. Dacă vârsta îi joacă feste președintelui „democraților” din SUA, nu tot același lucru se poate afirma despre mai tânărul lider britanic. Dar, ca orice om, și politicienii au zile și zile, motive și motive. Doar că, vedeți d-voastră, la un asemenea nivel, liderii mondiali n-ar trebui să pățească lucruri care le sunt scuzabile doar oamenilor de rând.
22 septembrie 2022: În România este criză peste criză, peste criză și, totuși, ne descurcăm! (Klaus Iohannis)
„În ce privește crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situație în care nu am fost demult. Este criză peste criză, peste criză și, totuși, ne descurcăm. Am reușit să primim cu brațele deschise aproape 2,5 milioane de ucraineni refugiați – sigur, din care mare parte au hotărât să plece mai departe, acolo unde au comunități. Am reușit să contribuim la ceva ce în ultima vreme este în prag de a deveni o criză și anume exportul de cereale din Ucraina care, în bună parte, trece prin România și aici am făcut mari eforturi și vreau să subliniez acest lucru fiindcă se fac foarte multe întâlniri, foarte multe summituri dedicate acestei teme – exportul cerealelor din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară. E bine să știți că până acum 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România și în continuare facem eforturi pentru a crește acest aport.
Criza energetică este, din păcate, o realitate și pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit și mai greu de obținut”, a punctat președintele Klaus Iohannis joi, 22 septembrie 2022, la San Francisco, în cadrul întâlnirii sale cu românii stabiliți pe Coasta de Vest a SUA, potrivit paginii web a Administrației Prezidențiale.
20 septembrie 2022: Marcel Ciolacu suferă de inconsecvență logică: Să trimită flori la toate mamele liderilor TNL ai căror fii au înjurat mamele liderilor TSD „nu înseamnă că întoarcem și celălalt obraz”
Trei trandafiri pe siglă nu înseamnă mai mult de trei neuroni în cap. După ce tineretul liberal le-a oferit înjurături mamelor tinerilor social-democrați, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „un răspuns corect” ar fi ca social-democrații să le trimită flori mamelor tinerilor liberali. Nu, aceasta „nu înseamnă că întoarcem și celălalt obraz”, crede Ciolacu, dar poate că se înscrie în logica „stimulentelor” oferite de PSD înjurătorilor săi (IT-iști, ziariști, studenți, dătători de „sudalmă civică”), spre încurajarea daunelor pe care aceștia le produc partidului, am adăuga noi.
„Presedintele tinerilor pesedisti, de la TSD, mi-a propus astazi, dupa aparitia acestor imagini, sa trimita flori la toate mamele liderilor TNL-isti de la nivel central si din tara. Mi se pare un raspuns corect si il felicit pe presedintele TSD pentru aceasta propunere.
Astfel de lucruri nu duc la o constructie, afecteaza, afecteaza in primul rand emotional o coalitie, e un derapaj. M-as fi asteptat la niste scuze publice din partea conducerii PNL fata de doamnele care au primit aceste injurii. Vom depasi si acest moment, nu inseamna ca intoarcem si celalalt obraz dar e evident ca acolo in interior e ceva ce nu functioneaza.
Am avut o discuție cu dl Ciucă si nu va ascund ca la primele imagini era foarte afectat si își cerea scuze. Nu cred ca se simte confortabil nici in acest moment”, a afirmat Marcel Ciolacu (PSD), citat de Știri pe Surse.
Antena 3 a difuzat, marți, o nouă înregistrare de la școala de vară a Tineretului Național Liberal, unde viitoarea generație de PNL-iști ai „României Educate” cântă sloganuri vulgare împotriva PSD-iștilor cu care se află la guvernare. „Ale, ale, ale / Cine e cu PeSeDe / Să le f***m mamele!”, cântă tinerii din PNL, potrivit filmărilor. Anterior, în spațiul public au apărut imagini de la aceeași petrecere în care tinerii liberali strigau „PSD, m***e PSD”, potrivit ȘpS.
Chestiunea gingașă pe care analfabeții funcțional de la TNL n-o înțeleg e că liderii partidului lor „e cu PeSeDe” la guvernare. Care lideri? Păi Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Bogdan Aurescu, întregul PNL e cu PSD. Deci, dragi tineri liberali, cui le „f**** mamele”???
Șefa TNL și-a cerut scuze, iar președintele PNL a cerut identificarea membrilor de partid implicați în scandările vulgare, în vederea sancționării acestora. Petrecerea cu înjurături a avut loc pe 10 septembrie, în stațiunea Venus de pe litoral.
Dacă ar primi plângeri și nu flori de încurajare, tinerii PeNeLiști ar putea deveni „penali”. Camera Deputaților a votat pe 14 martie 2022 o modificare a articolului 369 din Codul Penal, prin care se pedepsesc cu închisoare de la 6 la 36 de luni sau cu amendă incitarea la violență, ură sau discriminare împotriva unei persoane sau a unui grup, potrivit PatriotNews.ro.
14 septembrie 2022: Pentru a face economie, am recomandat schimbarea becurilor – Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL)
Ministrul Energiei anunță lupta contra risipei energetice, spunând că, în primă fază, nu vor exista tăieri de curent sau de gaz, ci recomandarea ca românii să-și schimbe aparatele electrocasnice cu unele din clasa A, becurile cu becuri economice și centralele de apartament cu centrale cu condens. Ministrul recunoaște că aceste măsuri depășesc, în mare parte, puterea de cumpărare a cetățeanului de rând, motiv pentru care propune acordarea de ajutoare. De unde? Tot din bani publici, evident. Rămâne de văzut dacă marile investiții în înlocuirea aparatelor de consum casnic vor fi mai ieftine decât continuarea consumului cu aparatele deja existente.
„Consumul de energie cel mai vizibil este iluminatul. Evident este loc suficient în România, nu numai în instituțiile publice, să schimbăm becurile, corpurile de iluminat cu corpuri de iluminat eficiente. Ăsta este primul lucru pe care ar trebui să îl facem, nu să stingem lumina să stăm în beznă. Sunt corpuri de iluminat cu eficiență mare care reduc chiar cu peste 50% consumul. (…) Pentru a face economie, primul lucru pe care l-am recomandat este schimbarea becurilor. Ar trebui ca guvernul, prin fondul de mediu, să vină să ajută populația să facă aceste minime investiții”, a spus Ministrul Energiei, Virgil Popescu, miercuri, 14 septembrie 2022, la finele unei ședințe de guvern, potrivit Economedia.ro.
Citiți și: Blocul Energiei
24 august 2022: Nu înseamnă că dușmanul dușmanului meu este automat prietenul meu, mai ales dacă prigonește români. Aviz Ucrainei! – Claudiu Târziu / Senatul României
Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a publicat miercuri un articol intitulat „Atenție la prieteni și dușmani!”, în care opina că Ungaria susține Rusia din cauză că vrea să fie mare, râvnind, la fel ca Rusia, la teritorii românești. El spune că, dat fiind că Rusia a fost un dușman constant al României de-a lungul istoriei, oricine se aliază cu Moscova devine adversarul României. „Ceea ce nu înseamnă că dușmanul dușmanului meu este automat prietenul meu. Mai ales dacă prigonește români. Aviz Ucrainei!”, a punctat liderul AUR, cu referire la faptul că Ucraina, sub chiar administrația Zelenski, a încălcat drepturile minorității române din regiunile administrative Cernăuți și Odesa prin impunerea folosirii doar a limbii de stat în educație (o măsură gândită pentru a derusifica Ucraina, dar care a lovit și în minorități neconflictuale, precum cea română, poloneză, maghiară ș.a.). Astfel, în Ucraina au fost închise mai multe școli istorice cu predare în limba română, care funcționaseră chiar și în timpul administrației sovietice. Cea mai recentă atitudine anti-românească, datând chiar din timpul războiului ruso-ucrainean și în ciuda promisiunii lui Zelenski în Parlamentul României că va respecta drepturile românilor din Ucraina, a fost desființarea unui panou din centrul orașului Cernăuți care evidenția că prima atestare a localității datează din epoca domnitorului român Alexandru cel Bun. Prin poziția exprimată astăzi, Claudiu Târziu devine unul dintre puținii parlamentari români care atrage atenția că, în ciuda sprijinului și prieteniei demonstrate de partea română, Ucraina nu-i tratează pe românii născuți acolo cu mai multă prietenie decât pe rușii din Donbass.
21 august 2022: Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm: sarmale, cârnaţi, ouă de găină – Ministrul Agriculturii, Petre Daea
În replică la aprobarea de către Comisia UE a comercializării greierilor de casă ca aliment, aceștia fiind a treia insectă avizată să devină comestibilă în U.E., Ministrul Agriculturii din România, Petre Daea (PSD), le-a recomandat conaționalilor să nu mănânce făină de greieri, ci să-i lase „să cânte acolo unde sunt”, păstrându-și în schimb tradițiile gastronomice şi continuând să mănânce sarmale, cârnaţi şi ouă de găină, potrivit Știri pe Surse.
„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm: mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme?! N-are rost să faceţi un asemenea efort”, a declarat la Antena 3 ministrul Agriculturii, Petre Daea.
15 august 2022: Provocările multiple din actualul context de securitate se contracarează cu un nivel superior de ambiție, adică prin creșterea alocării bugetare pentru apărare la 2,5% din PIB, ne spune Klaus Iohannis de Ziua Marinei
În alocuțiunea rostită (citită, n.r.) la Constanța, de Ziua Marinei, luni, 15 august 2022, Klaus Iohannis a anunțat că, de anul viitor, România va spori tributul pentru NATO cu un sfert din cât este în prezent.
„Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%.”
Pentru că o asemenea creștere a cheltuielilor și așa foarte mari făcute din bani publici pentru Armată de o țară săracă precum România (în condițiile în care alte state NATO mult mai bogate au amânat aceste alocări bugetare) se va lovi în 2023 de efectele crizei financiare și de nemulțumirile sociale generate de scumpirea de 4 ori a facturilor la utilități (în special curent și gaz), Klaus Iohannis ține să ne amintească încă o dată că nu proasta guvernare, ci Putin cu a sa „operațiune specială” din Ucraina este de vină pentru criza economică și energetică din România: „Nu în ultimul rând, vom continua să acționăm unitar și coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple și profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimțim cu toții, în viața de zi cu zi, inclusiv în plan energetic și economic”, a afirmat președintele republicii.
2 august 2022: Noul rasism și noul antisemitism este cel împotriva rușilor, consideră Ion Cristoiu
În jurnalul său video din data de 2 august, istoricul clipei, Ion Cristoiu, a atras atenția că aversiunea contra rușilor de rând pe motiv că sunt ruși riscă să devină noul „antisemitism”, noul rasism și noua luptă de clasă din secolul al XXI-lea. Fenomen cu atât mai îngrijorător cu cât este încurajat de occidentul care se pretinde liber și democrat: „S-a ajuns acuma la un rasism că ești rus. Dar ce vină are o balerină că-i rusoaică? E rusoaică, așa s-a născut! A, poate ea ar avea vină dacă, să zicem, s-ar duce pe front și ar baleta (dansa, n.r.) pentru soldații ruși, care sunt agresori. După asta, ce-i barbaria aia de a cere unui intelectual să se dezică de Putin? Dar de ce? A, dacă el îl cântă pe Putin, poți să spui: bă, nu! (arătându-i obrazul) Dar altfel, de ce? E dreptul meu! Vedeți d-voastră, acești europeni, în frunte cu Ursulica, cu Macron, cu opăritul de Scholtz, se dovedesc mai barbari decât credem noi! Încă o dată: am avut o dată când a fi evreu, a te fi născut evreu, era condamnat și asta era o aberație; a fi fiu de chiabur sau de mijlocaș sau chiar de deținut politic era o nenorocire, nu puteai să faci nimic – de ce, n-am nici o vină (că m-am născut așa)? – și, acum, a fi rus înseamnă, nu știu, că nu ai voie să joci fotbal. De ce? Adică ce vină are un rus care s-a născut rus? Adică și dacă-l înjură pe Putin și dacă nu-l înjură. Deci asta (discriminarea) o face o societate numită occidentală. Stai să ne lămurim încă o dată: noi nu ne putem întoarce la vremurile acelea ale dușmanului de clasă și ale dosarului pe baza nașterii!”, a afirmat Ion Cristoiu în jurnalul său video de marți, 2 august 2022.
29 iulie 2022: „Nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate!” – Klaus Iohannis, despre complicitatea UDMR la discursul „antieuropean” rostit de Viktor Orban la Tușnad
Cu prilejul vizitei Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, la București pentru a cere sprijin României în furnizarea de gaz („Vrem să cumpărăm gaze din România și este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând”), omologul acesteia, Klaus Iohannis, a primit de la un jurnalist întrebarea dacă „ar trebui reevaluată prezenta UDMR în actuala coaliție de guvernare în condițiile în care liderul Uniunii, Kelemen Hunor, sprijină în mod deschis declarațiile făcute de către premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad”. Klaus Iohannis a răspuns că o disociere a UDMR față de afirmațiile protectorului său de la Budapesta ar trebui făcută, dar fără ca aceasta să producă fricțiuni în coaliția de guvernare, pe care România nu și le poate permite în actuala situație de criză. Cu alte cuvinte, UDMR ar trebui certat pentru că sprijină o agendă diferită de cea a Guvernului din care face parte, dar nu ar trebui dată afară de la guvernare.
„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă n-au înţeles despre ce se vorbește şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare, inclusiv în coaliţia de guvernare.
Pe de altă parte, nu-şi doreşte nimeni în România să provoace o criză guvernamentală, pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat. Dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate”, a spus Klaus Iohannis, citat de pagina web a Administrației Prezidențiale.
Ce îl desparte pe președintele Klaus Iohannis de premierul ungar, Viktor Orban?
În primul rând și pe termen scurt, Iohannis acceptă comenzile venite de la Bruxelles, inclusiv reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale în statele UE. Cotroceniul consideră că „pentru România o economie așa cum a fost convenită este posibilă, este fezabilă, este sustenabilă”, în timp ce Budapesta, prin vocea lui Orban, spune exact contrariul: „Nu văd cum poate fi impusă. Dacă în cazul unor ţări membre această reducere nu va fi suficientă, atunci gazele vor fi luate de le cei care le au”, adică de la țările care dispun de resurse naturale, cum ar fi Ungaria și România. Iohannis se declară de acord cu reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale și, concomitent, se arată dispus să mai taie de la consumul intern și o altă tranșă de gaze naturale pe care să o redirecționeze „Republicii Moldova”, un stat care nici măcar nu s-a aliniat politicii de sancțiuni economice contra Rusiei, la care Bucureștiul este parte.
În al doilea rând și pe termen lung, președinția și Guvernul de la București sunt aservite total agendei impuse de Bruxelles, inclusiv în părțile ei dăunătoare interesului național, în timp ce Budapesta respinge impunerile U.E. care nu sunt conforme interesului național maghiar, lucru care la București este văzut ca „anti-europenism” inclusiv de Klaus Iohannis, care simte nevoia să se disocieze clar și vizibil de politica lui Viktor Orban, expusă cel mai recent la Tușnad.
Dar ce a spus, de fapt, Viktor Orban la Tușnad, astfel încât a inflamat Bucureștiul nu pe teme naționaliste, ci pe teme europeniste?
Foarte pe scurt: Viktor Orban condamnă politica imigrației și a „granițelor deschise” pentru non-europeni, descreștinarea occidentului, impunerea ideologiei gender și a propagandei homosexualilor, abordarea UE în războiul ruso-ucrainean, politica sancțiunilor economice și cea din domeniul energiei. Politica lui Orban este una europeană în sensul Europei Națiunilor și a valorilor naționale, spre deosebire de politica liderilor europeni de extremă stânga, care este una a Europei fără națiuni și cu o ideologie unică: sexo-marxismul.
„Am intrat în epoca pericolelor, iar acum se fisurează aceşti piloni ai civilizaţiei occidentale pe care îi credeam indistructibili. Voi aminti aici trei asemenea zdruncinări. Anterior am crezut că trăim într-un scut protector al ştiinţei, dar a venit COVID-ul. Am crezut că în Europa nu mai poate fi război, dar acum avem război în vecinătatea Ungariei. Am crezut că războiul rece nu se mai întoarce, dar foarte mulţi lideri ai lumii acţionează în direcţia organizării vieţii noastre într-un bloc. Acestea sunt evoluţii pe care în 2019 nu le-am amintit deloc, acestea ne învaţă să fim mai modeşti, deoarece posbilităţile noastre de previziune sunt serios limitate. Acest lucru este valabil şi pentru cei care vorbesc despre viitor. În 2019 nu am vorbit nici despre pandemie, nici despre războiul din Europa, nici despre o victorie de două treimi, nici despre reîntoarcerea la putere a stângii în Germania şi nici despre faptul că îi vom învinge pe englezi acasă la 0-4 (la fotbal). Deci, dacă cercetez viitorul, cel mai important lucru este modestia şi supunerea. Nu poţi să iei pâinea de la gura Domnului. (…)
Dar realitatea este că atunci când în urmă cu 100 de ani s-a vorbit despre declinul Occidentului, atunci s-a vorbit despre un regres spiritual şi demografic. Însă ceea ce vedem azi este regresul lumii occidentale din punct de vedere material şi al puterii. Despre acest aspect trebuie să vorbesc câteva cuvinte pentru ca noi să înţelegem exact situaţia în care ne aflăm. Este important să înţelegem că şi celelalte civilizaţii s-au modernizat. Civilizaţia din China, India – să le numim civilizaţii ortodoxe -, ba mai mult, şi islamul în sine. Vedem că civilizaţiile rivale au preluat tehnologia occidentală şi au învăţat şi sistemul financiar occidental, dar nu au preluat şi valorile occidentale, ba mai mult, nici prin cap nu le trece să le preia. În pofida acestui fapt, Occidentul vrea să îşi răspândească propriile sale valori, ceea ce este simţit drept umilitor de ceilalţi, iar noi înţelegem acest lucru, respectiv şi noi simţim la fel. Amintesc aici aventura ministrului de externe, Péter Szijjártó, care a avut loc în jurul lui 2019, în timpul administraţiei americane anterioare, când un reprezentant al Guvernului american care a efectuat o vizită aici a împins o foaie, într-un mod neglijent şi a spus doar atât – că la aceste puncte trebuie modificată Constituţia Ungariei şi atunci vom fi din nou prieteni. Aşadar, noi înţelegem această rezistenţă care porneşte din celelalte părţi ale lumii faţă de răspândirea şi exportul valorilor occidentale. Ba mai mult, bănuiala mea este că celelalte părţi ale lumii şi-au dat seama că tocmai de aceea trebuie să se modernizeze, deoarece numai astfel se pot opune exportului valorilor occidentale, străine pentru ele. Cel mai dureros, în această pierdere materială şi a puterii, este că noi, adică Occidentul, am pierdut controlul asupra resurselor energetice. (…)
Americanii nu au ascuns faptul că vor utiliza energia ca armă de politică externă. Faptul că îi acuză pe alţii de acest lucru nu trebuie să ne inducă în eroare. De aici rezultă că americanii utilizează o politică de sancţiuni mai curajoasă – asta se vede în lumina războiului ruso-ucrainean – şi îşi stimulează aliaţii, printre care şi pe noi, să achiziţioneze energie provenită din SUA. Acest lucru funcţionează, deoarece americanii ştiu să îşi impună voinţa, ei nu depind de resursele energetice ale altora, sunt capabili să exercite presiune, deoarece dispun de reţeaua financiară necesară politicii de sancţiuni şi sunt capabili să exercite presiuni „prieteneşti”, cu alte cuvinte, îi pot convinge pe aliaţi să cumpere de la ei. La început, această politică nu a fost atât de puternică. Când preşedintele Trump a vizitat Polonia, el a vorbit doar desprte „free gas”, dar acum, în 2022, această strategie a fost completată prin politica sancţiunilor. Aşa stăm acum şi nu m-ar mira dacă în acest cerc ar fi incluse uraniul şi energia atomică. Europenii au răspuns, noi, europenii, am răspuns. Nu am dorit să fim dependenţi de americani. Europa a încercat să apere axa Germania – Rusia, adică să aducem energie şi din Rusia. Acum, poliţia internaţională tocmai distruge această axă. După toate acestea, am dat un nou răspuns, prin conducerea Germaniei: să trecem la surse de energie regenerabile, dar deocamdată asta nu funcţionează, deoarece tenologia este scumpă.
Şi energia produsă astfel este scumpă. Mai mult de atât, trecerea la această tehnologie nouă nu merge de la sine, ci numai impusă de sus, iar presiunea vine din partea Comisiei de la Bruxelles, chiar dacă aceasta încalcă grav interesele unor state membre ale UE. Deschid o paranteză, ca să vorbesc şi despre valorile europene. Un exemplu este decizia privind reducerea cu 15% a consumului de gaze. Nu văd cum poate fi impusă. Dacă în cazul unor ţări membre această reducere nu va fi suficientă, atunci gazele vor fi luate de le cei care le au. Comisia Europeană nu spune Germaniei să nu oprească cele două-trei centrale nucleare care mai funcţionează şi care produc energie electrică ieftină, ci lasă Germania să le închidă şi vor lua gaze de la noi, cei care am reuşit să înmagazinăm. În concluzie, doresc să spun că sentimentele negative din ţările occidentale provin din faptul că energia şi materiile prime nu se mai află în mâinile Occidentului. Ce se află în mâinile acestuia sunt puterea militară şi capitalul. Întrebarea este: ce ne facem cu acestea în actualele condiţii? (…)
Migraţia a împărţit Europa în două. Una din jumătăţi este o lume în care trăiesc europeni şi oameni din afara Europei. Aceste ţări nu mai sunt naţiuni. Acestea sunt conglomerate de popoare. Acestea nu mai sunt Occidentul, ci post-Occidentul. În jurul anului 2050 se va întâmpla, conform legilor matematicii, cotitura demografică definitivă, iar ponderea neeuropenilor în marile oraşe va fi de peste 50%. Şi mai suntem noi, cealaltă jumătate, Europa Centrală, cealaltă parte a Occidentului. Pot să spun că aici, în Europa Centrală, este Occidentul, iar dincolo a rămas doar post-Occidentul. Între cele două se duce o bătălie. Noi am venit cu o propunere de toleranţă, să fim lăsaţi în pace, fiecare să decidă cu cine doreşte să trăiască, dar ne-au refuzat şi duc o bătălie împotriva Europei Centrale, în scopul de a ne face la fel ca ei. Acum se pomeneşte mai puţin despre migraţie, dar credeţi-mă că nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul, împreună cu trupele lui Soros, doreşte să ne oblige să îi primim pe imigranţi. Ne-au dat şi în judecată pentru sistemul de apărare a frontierei şi chiar am fost condamnaţi.
Dacă nu ar fi fost criza din Ucraina, atunci această condamnare ar fi fost pusă în practică. Dar, după ce a izbucnit războiul din Ucraina şi îi primim pe refugiaţi, această chestiune a fost pusă deoparte, dar nu şi luată de pe ordinea de zi. Aceşti oameni bravi din Occident, din post-Occident, nu pot accepta că au pierdut. Noi nu dorim să le amintim acest lucru în fiecare zi, ci doar să le spunem să nu ne oblige să avem o soartă pe care noi o considerăm o fatalitate pentru o naţiune. Totodată, avem de-a face cu „o şmecherie” ideologică. Stânga ultranaţionalistă afirmă că în Europa trăiesc popoare multirasiale. Afirmaţia este o păcăleală de ordin istoric şi semantic. Desigur, există lumea în care popoarele europene se amestecă cu popoarele care vin din afara Europei. Aceasta este o lume amestecată rasial. Şi suntem noi, unde s-au amestecat popoare din interiorul Europei, oameni care circulă, muncesc şi se mută dintr-un loc în altul. În Bazinul Carpatic nu suntem o combinaţie de rase, ci o combinaţie de popoare care trăiesc la ele acasă. Şi, când avem noroc, aceste popoare se amestecă într-un „sos hungaro-panonic” şi creează o cultură europeană specifică. Pentru asta am luptat mereu. Suntem dispuşi să ne amestecăm între noi, dar nu dorim să devenim o rasă amestecată. De aceea am luptat la Belgrad, de aceea i-am oprit pe turci la porţile Vienei şi de aceea, la vremea respectivă, francezii i-au oprit pe arabi. Civilizaţia islamică ce se mişcă spre Europa şi-a dat sema că drumul prin Ungaria nu este tocmai potrivit. Va veni timpul când va trebui să ne apărăm nu numai la Sud, ci şi dinspre Vest, când va trebui să îi primim pe creştinii care se vor refugia de acolo şi să îi oprim pe aceia pe care nu vom dori să îi lăsăm să intre în Ungaria. Schengen, ne-Schengen, va trebui să ne protejăm graniţa vestică. Dar aceasta nu este sarcina noastră, ci a copiilor noştri. Sarcina noastră este să îi pregătim. (…)
Stimat auditoriu: demografie, migraţie, urmează al treilea strat: ideologia „gender”. Noi o numim legea protecţiei copilului. Şi în acest caz am fost trimişi în judecată. Aştepăm sentinţa. Singurul lucru pe care l-am obţinut, mai ales mulţumită doamnei ministru Judit Varga, este să disjungem disputa pe tema gender de disputele privind fondurile europene. Poziţia noastră, un fel de propunere pentru toleranţă, este: noi nu le spunem cum să trăiască, ci doar le cerem să accepte că la noi tatăl este bărbat, mama este femeie, iar copiii noştri să fie lăsaţi în pace, iar acest lucru să fie acceptat şi în rândul „armatei” lui George Soros. Este important să se înţeleagă că în Ungaria, în această parte a Europei, această chestiune nu este una ideologică, ci cea mai importantă problemă a vieţii. Niciodată această „nebunie” occidentală nu se va bucura de o susţinere majoritară în acest colţ al lumii. Aşa ceva nu intră sub pielea maghiarilor sau a fiilor altor popoare. (…)
Dacă mai aveţi răbdare, aş dori să spun cum va fi acest război şi care sunt cauzele acestuia, de ce Rusia a atacat Ucraina, amintind că dacă cineva înţelege un lucru, atunci este un pas pentru a îl accepta. Chiar dacă a înţelege nu înseamnă a accepta. Ruşii au formulat o cerere de securitate foarte clară, pe care au trimis-o în scris americanilor şi Alianţei Nord-Atlantie, lucru rar întâlnit în diplomaţie. Au solicitat ca Ucraina să nu devină niciodată membră a NATO, au solicitat ca NATO să garanteze acest lucru şi au cerut ca pe teritoriul Ucrainei să nu fie amplasate arme care să atingă teritoriul Rusiei. Occidenul a respins această propunere, nici măcar nu a vrut să discute pe această temă. Ocidentalii au afirmat că NATO este o structură deschisă, oricine poate solicita să adere, iar noi vom decide pe cine primim şi pe cine nu. Acest refuz a avut drept consecinţă faptul că ruşii dorescs să obiţină pe calea armelor garanţiile de securitate pe care anterior doreau să le obţină pe calea negocierilor. Dacă am fi fost mai norocoşi, iar preşedintele SUA ar fi fost Donald Trump, iar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, atunci acest război nu ar fi izbucnit niciodată. Dar, nu am avut noroc, astfel încât ne aflăm în acest război.
Strategia occidentului se bazează pe patru piloni. Primul este că Ucraina, nu singură, ci cu instructori anglo-saxoni şi cu armement NATO poate câştiga războiul cu Rusia. A doua strategie este că sancțiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea de la Moscova. Al treilea pilon este bazat pe faptul că vom fi în stare să gestionăm efectele sancţiunilor economice, cu alte cuvinte pe ruşi îi va durea mai tare decât pe noi. Al patrulea element este că toată lumea va fi de partea noastră, deoarece noi avem dreptate. Ca urmare a acestei strategii „de excepţie”, situaţia este ca şi cum ne-am afla într-o maşină care a făcut pană de cauciuc la toate cele patru roţi. Este evident că aşa nu putem câştiga războiul. Ucrainenii nu vor câştiga niciodată războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armamet american. Pur și simplu pentru că ruşii au o superioritate asimetrică. O a doua constatare este că sancţiunile nu vor destabiliza Moscova. În al treilea rând, Europa se află într-o criză economică, dar şi politică. Gevernele se prăbuşesc precum în jocul de domino. De la începutul războiului, au căzut gevernele Marii Britanii, Italiei, Bulgariei şi Estoniei, şi încă suntem departe de toamnă. Efectele creşterii uriaşe a preţurilor se vor vedea abia de acum încolo. În ultimul rând, lumea nu este cu noi, chiar şi numai la modul demonstrativ. Capacitatea americanilor de a alege imperiul răului şi de a solicita lumii de a se alinia de partea binelui istoric – asta pe noi ne deranjează puţin pentru că şi comuniştii spuneau la fel – nu mai există. Lumea nu se mai aliniază în mod demonstrativ. China, India, Brazilia, Africa de Sud, lumea arabă şi mare parte a Africii nu sunt dispuse să se implice în război, şi nu pentru că dreptatea nu este de partea Occidentului, ci pentru că au propriile probleme pe care doresc să le învingă. Se poate ca acest război să pună capăt în mod demonstartiv avantajului pe care îl are Occidentul de a avea capacitatea de a crea o unitate la nivel mondial. În limbajul de lemn al politicii, aceasta se numeşte ordinea mondială multipolară. (…)
Demografie, migraţie, gender, război. A cincea mare provocare le reprezintă energia şi economia. Sunt chestiuni complicate. Întrebarea este cine are de profitat de pe urma războiului. Răspunsul este că acela care are resurse energetice proprii. Au de câştigat ruşii. Am calculat greşit în momentul în care am crezut că, dacă nu vom achiziţiona energie din Rusia, atunci ruşii vor avea încasări mai mici. Calculele au fost greşite, deoarece încasările depind nu numai de cantitatea vândută, ci şi de preţul mărfii. Acum situaţia este că ruşii vând mai puţină energie, dar au încasări mai mari. Importulrile Uniunii Europene au scăzut cu 23%, dar încasările Gazprom au crescut de două ori în ultima perioadă. Au avut de câştigat chinezii. China era dependentă de ţările arabe, de unde achiziţiona din acea zonă toţi agenţii energetici. Acum, de când noi nu mai luăm de la ruşi, respectiva cantitate s-a îndreptat către China, care nu mai este dependentă din punct de vedere energetic. Şi desigur, au de câştigat marile companii americane. Conform datelor pe care la deţin, profitul EXXON a crescut de două ori în 2022, al companiei Chevron, de patru ori, al ConconoPhillips, de şase ori. Ştim cine are de câştigat, dar cine pierde? Are de pierdut Uniunea Europeană deoarece deficitul în ceea ce priveşte energia a crescut de trei ori, iar acum aceste este de minus189 de miliarde de euro. Cum a afectat Ungaria această situaţie? Este vorba despre ceea ce noi am numit reducerea cheltuielilor pentru întreţinere (utilităţi publice – n.r.). Care este viitorul acestei reduceri în Ungaria? Ieri l-am ascultat pe şeful UDMR şi am înţeles cum se face asta în România, mai exact cum sunt ajutaţi oamenii să reziste în condiţiile unor preţuri atât de mari. Noi am preferat o altă soluţie. Încă în 2010 am implementat un sistem care în opinia mea este un uriaş test politic şi un succes social deosebit. Comparativ cu veniturile familiilor, preţul de piaţă al energiei era forate mare şi de aceea o mare parte din veniturile lor este cheltuită pentru existenţă, adică pentru utilităţi. În Ungaria am întrodus un sistem, astfel încât, indiferent cât a costat energia pe piaţă, am garantat pentru toată lumea, la un preţ reglementat, furnizarea energiei electrice, a gazelor naturale, chiar şi termoficarea. Diferenţa dintre preţul reglementat pentru populaţie şi preţul pieţei a fost suportată de Guvern. Acesta a fost sistemul ungar, care a funcţionat bine timp de zece ani. Problema este că acest sistem s-a dezechilibrat din cauza războiului, deoarece preţurile la energie sunt preţuri de război. Sarcina noastră este apărarea reducerii cheltuielilor cu utilităţile şi cred că vom reuşi în aşa fel încât cei care înregistrează un consum mediu să plătească preţul anterior. În România nu este aşa. În Ungaria pentru toată lumea va rămâne preţul diminuat anterior, pentru cei care au un consum mediu, iar dacă consumul este mai mare decât cel mediu, energia va fi plătită la preţul pieţei, care a fost publicat în aceste zile. Dacă vom reuşi să menţinem aceasta, putem vorbi despre un rezultat imens de politică socială. Ca să aveţi idee, vă dau ordinul de mărime, adică ceea ce s-a schimbat: dacă iau ca punct de referinţă anul 2021, pot să spun că suma plătită de statul ungar a fost de 296 de miliarde de forinţi, ca urmare a diferenţei dintre preţurile reglementate şi cele de pe piaţă. Dacă până la sfârşitul anului 2022 vor rămâne preţurile actuale, atunci până la sfârşitul anului Guvernul va trebui să plătească nu 296 de miliarde de forinţi, ci 2.051 de miliarde, adică o sumă de şapte ori mai mare, sumă pe care economia ungară nu o poate suporta. Asta trebuie rezolvat. De aceea am decis că vom proteja consumul mediu, peste care va funcţiona preţul pieţei. Din acest considerent am reconfigurat toate tipurile de investiţii, cele care nu au fost demarate nu le vom demara, însă vom finaliza investiţiile de stat începute, deoarece nimic nu poate să rămână distorsionat. Vom finaliza totul şi aici, dincolo de graniţele Ungariei, vom garanta, atât acasă, cât şi aici, funcţionarea unor investiţii, dar nu vom putea începe noi investiţii, deoarece nu pot garanta nici pentru dumneavoastră şi nici acasă că ceea ce vom demara acum vom putea şi finaliza. Ar fi o iresponsabilitate şi de aceea trebuie să aşteptăm.
Şi, în final, mai există o sarcină, şi anume trebuie să renunţăm la gaze naturale, energia electrică este mai ieftină în Ungaria, deoarece avem centrală nucleară şi avem şi energie solară. Dacă vom putea trece consumul de la gaze naturale, sau de la lemne, de exemplu, la curent electric, atunci această povară care ne apasă se va diminua. Această sarcină este sustenabilă pe lângă proiectele actualului buget.
O altă problemă care se află în faţa noastră în domeniul economiei este recesiunea. Aşa se spune elegant, dacă vrem să semnalăm că performanţa economiei va fi mai mică în următorul an faţă de anul precedent. Întreaga Europă este îngrozită de recesiune. În Ungaria, la această problemă se adaugă şi deprecierea forintului atunci când cursul dolar-euro se schimbă, respectiv se apreciază dolarul. Suntem într-o epocă în care dolarul se apreciază constant faţă de euro, sau cel puţin se menţine nivelul înalt la care a ajuns, ceea ce înseamnă deprecierea automată a forintului. În plus, mai este şi întrebrarea dacă performanţa economică va fi mai mică în următorul an în comparaţie cu anul acesta. Conform pronosticurilor din bugetul aprobat, aceasta nu se va întâmpla, ci economia noastră va creşte. Problema este că pretutindeni în Europa, sau cel puţin în marea majoritate a ţărilor europene, este cert că se va produce un regres, ceea ce va produce destabilizare politică. Grecii antici au susţinut că lumea se compune din două stări: sunt momente când lumea este în ordine şi se numeşte Cosmos, şi sunt momente când nu este în ordine şi se numeşte Haos. Azi economia europeană se îndreaptă spre această ultimă direcţie. Dilema cu care noi, maghiarii, trebuie să ne confruntăm este că trebuie să găsim cheia de decriptare, care sună astfel: există o recesiune globală, dar trebuie găsită o excepţie pe plan local. Pentru următorii doi ani an stabilit drept obiectiv ca Ungaria să fie o excepţie locală în timpul unei crize globale. Este un scop ambiţios. Ceea ce înseamnă că în zadar am dori după alegeri ca noi să avem o viziune despre următorii patru ani, acest lucru este imposibil, deoarece aceşti patru ani se compun din doi ori doi ani. În primii doi ani, 2022-2024, vor avea loc alegeri prezidenţiale în America, şi atunci se va deschide posibilitatea în mod serios – după părerea mea – pentru stabilirea păcii, după care urmează perioada de doi ani între 2024 – 2026. Este nevoie de un proiect pentru primii doi ani, respectiv altul pentru ultimii doi ani. Se poate face din Ungaria o excepţie locală? Se poate. Cuvântul cheie sună astfel: a rămâne în afară. Din punct de vedere economic vom putea păstra succesele noastre, dacă Ungaria va rămâne în afara războiului, a migraţiei, din nebunia ideologiei gender, din impozul global şi din recesiunea europeană generală. (…)
În gândirea noastră, cel mai important este linia orizontului, care este în jurul anului 2030. Potrivit analizelor noastre, până la aceea dată se vor acumula şi înmulţi problemele lumii occidentale. Va fi o criză serioasă în Statele Unite. Mai devreme v-am recomandat autorul francez. Recomand tuturor cartea unui analist american, Friedman, carte care a fost editată şi în limba maghiară, şi se numeşte „Furtuna de dinaintea liniştii”, în care autorul prezintă provocările cu care va trebui să se confrunte SUA, care vor atinge apogeul acestor provocări în jurul anului 2030. Undeva în acest interval de timp vor apăra toate problemele zonei euro, ale căror esenţă va fi aceea că căile de dezvoltare ale Sudului şi Nordului se vor deosebi una de alta, ceea ce înseamnă că Sudul este plin de datorii şi va trebui să le finanţeze Nordul, ceea ce va crea o tensiune care, după un timp – dacă cei din Sud nu se vor reforma după modelul Nordului -, nu va fi sustenabilă şi nu manifestă disponibiltate pentru schimbarea culturii, de aceea datoriile de stat ale țărilor din Nord se află la un nivel de 150-180 de procente. Şi tot în jurul anului 2030 vor fi în cadrul UE noi raporturi de forţă, deoarece cei din Europa Centrală, care sunt trataţi aşa cum sunt, noi, central-europenii, în jurul acestei date vom deveni contribuabili neto. Aşadar, va veni momentul în care din cauza unei dezvoltări mai rapide faţă de ceilalți, Ungaria nu va primi bani de la UE, ci va contribui. Va contribui cu mai mulţi bani decât primeşte. Cehii sunt foarte aproape de această situaţie. Dacă polonezii se vor dezvolta în ritmul actual şi ei vor ajunge repede aici în jurul anului 2030, şi vom fi şi noi acolo în jurul acestei date. Aceasta înseamnă că există noi raporturi de forţă. Cine plăteşte, comandă muzica. Toate acestea vor schimba şi raporturile noastre, vor fi create noi situaţii şi pentru noi în cadrul Uniunii Europene. Dragi prieteni, în jurul anului 2030 va trebui să fim într-o formă superioară, atunci va fi nevoie de forţă de natură: diplomatică, militară, spirituală şi economică. (…)
Cel de-al nouălea punct de şanse al strategiei de excepţie locală este reprezentat de bazele spirituale. Ungaria încă mai are o gândire naţională, sentiment naţional, are cultură şi o limbă potrivită pentru descrierea completă a lumii maghiare. Pe unul dintre aspectele care îi dă şansa pentru succes, eu îl numesc ambiţie. Ungaria are ambiţii. Ungaria are ambiţii comunitare, ba mai mult, are ambiţii naţionale şi ambiţii europene. În aceste vremuri grele, pentru a păstra ambiţiile noastre naţionale trebuie să rămânem împreună, trebuie să rămână împreună ţara-mamă, trebuie să rămână împreună Transilvania şi teritoriile locuite de maghiari din Bazinul Carpatic. Şi această ambiţie – dragi prieteni – ne încălzeşte, ne conduce, acesta este combustibilul nostru. Acea considerare că în totdeauna am dat mai mult lumii decât am primit, că în totdeauna ne-au luat mai mult decât ne-au dat, că noi avem conturi nedecontate, că noi suntem mai buni, mai capabili, mai harnici decât unde am ajuns acum şi aşa cum trăim, şi faptul că lumea este datoare faţă de noi, şi vrem să recuperăm şi vom recupera această datorie, este cea mai puternică ambiţie a noastră.” (discursul rostit de premierul ungar, Viktor Orban, la Tușnad, citat de CristoiuBlog.ro via RADOR)
27 iulie 2022: „Orice măsuri precum purtatul măştii în spaţiile aglomerate sunt binevenite!” Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului
Pentru prima dată după decretarea sfârșitului stării de urgență pe 8 martie 2022, membrii guvernului au purtat cu toții măști în cadrul ședinței de miercuri, 27 iulie. Masca nu este deocamdată obligatorie, din lipsa cadrului legal, dar este recomandată de guvernanți, la fel ca „orice măsură de prevenție”. Ei au dorit să transmită un semnal societății, supunându-se in corpore supliciului de a sta cu masca pe față în plină vară, pe caniculă, în timpul activităților desfășurate la interior. Au vrut să fie primii la purtat obturatorul respirator, în loc să fie primii la sărăcie, onestitate sau, mai știi, inteligență (cuantificabilă sau nu în doctorate)!
„inclusiv în Guvern, … în cadrul şedinţei, mai ales că la invitaţia premierului, … cu toţii am purtat măşti. Se va menţine această recomandare implementată la nivelul Guvernului, ceea ce e valabil şi pentru alte categorii de spaţii aglomerate, în special, revin asupra mijloacelor de transport în comun”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, miercuri, 27 iulie 2022, potrivit Agerpres.
24 iulie 2022: „Sub regimul Iohannis, în România primează interesele Ucrainei, nu ale României” – este verdictul istoricului clipei, Ion Cristoiu, dat în cadrul Jurnalului Video din 24.07.2022. El consideră că războiul din Ucraina se va încheia doar atunci când America și Rusia vor cădea la pace.
19 iulie 2022: „Ori ești cu Crucea, ori ești cu avortul”, îi transmite scriitorul Ion Cristoiu feministei vopsite în credincioasă Gabriela Firea.
În contextul declarațiilor controversate făcute de youtuberul George Buhnici despre silueta femeilor care frecventează festivalul Neversea de pe litoral, care au inflamat-o inclusiv pe cuvioasa pesedistă travestită-n feministă Gabriela Firea, Ion Cristoiu îi aduce aminte acesteia din urmă că nu se poate și cu dânsa-ntr-însa, și cu sufletul în Rai – adică să se afișeze și cu pruncuciderea, și cu credința creștin-ortodoxă.
„Gabi Firea, această pesedistă… n-a existat interviu în care ea să n-aibă cruce la gât și, în spate, icoane – că așa are ea acasă. Bun! Și ea, la un moment dat, a ieșit și a zis că e de acord cu avortul. Bă, stai așa, fă o nuanță: ori ești cu Crucea, ori ești cu avortul! Și acuma ea a dat un comunicat pe care l-au ridicat în slăvi toți TFLiștii („Tinerii Frumoși și Liberi”, n.r.) – aceeași iluzie a ei că, dacă ea acum devine ca la Bruxelles, TFLiștii o s-o voteze. N-o s-o voteze! Și a zis acolo, a condamnat ăsta, că femeia are dreptul la corpul ei… Băi, oameni buni, hai să ne lămurim: un tip, Buhnici, care nu este nici Iohannis, nici Eminescu, nici Florin Piersic, nici măcar Mihai Gâdea, unul la un interviu pe plajă a zis niște chestii de berărie. Bun! Poți să zici: Bă, Buhnici, ești tâmpit? Nu toate femeile pot fi subțiri și, în plus, vă spun eu, ca bărbat – nu e cazul meu – : sunt bărbați cărora le plac grasele. Că și grasele își găsesc soți! Mie, de exemplu, nu mi-au plăcut când eram tânăr femeile plinuțe. Nu grase, plinuțe! Asta nu înseamnă că eu le jignesc pe alea”, a spus istoricul clipei, Ion Cristoiu, în jurnalul său video de marți seara (de la min. 40:15). George Buhnici a publicat o explicație pe site-ul său despre scandalul iscat în urma declarațiilor sale, condamnate aprig de feministe și presa de cancan. El acuză o campanie concertată împotriva lui din zonele tenebroase ale mediului online, având în vedere că declarația scoasă din context s-a viralizat pe Internet la o săptămână după ce fusese făcută într-o emisiune de la Antena Stars. Buhnici respinge ca tendențioase acuzațiile că ar fi pedofil sau misogin, spunând că este preocupat doar de fenomenul obezității, cu care s-a confruntat și el, ca bărbat. Pedofilia este o crimă, obezitatea este o problemă de sănătate publică, afirmă formatorul de opinie. Ceea ce nu-l absolvă de faptul că, în timp ce-i face complimente soției sale că „arată ca o minoră”, este preocupat de pielea și silueta femeilor necăsătorite de pe la festivalurile de fițe.
„Venim la mare ca să vedem piele şi aş vrea ca pielea aia să nu aibă vergeturi. (…) Dacă vrei să vii la mare, îmi arăți piele și sigur vrei să ne împrietenim, ar trebui să mă convingi și cu altceva decât cu decolteul”, le transmitea „tinerelor speranțe” acest bărbat de 41 de ani care, după ce că este căsătorit și se comportă de ca și cum n-ar fi, mai încerca să-și acopere remarcile libidinoase prin complimente față de soția sa. Ca să-l parafrazăm pe maestrul Ion Cristoiu: ori ești cu nevasta, ori ești cu minorele!
Pe aceeași temă, un articol din vara anului 2020: Alexandru Bălan „Colo”, un vlogger cu 850 mii de urmăritori pe YouTube, este cercetat de Poliție după ce și-a prezentat într-o transmisiune live viziunea despre femei și a îndemnat la agresiuni sexuale față de minore de 13-15 ani
18 iulie 2022: „Aceste luni de vară trebuie folosite pentru a lua măsurile de sănătate publică necesare, care ne vor ghida prin următoarea fază a pandemiei, în cursul toamnei sau iernii. (…) Autorităţile sanitare trebuie să asigure necesarul de contramăsuri medicale şi să dispună de planuri de urgenţă pentru o reîntoarcere în siguranţă la muncă şi la şcoală după vacanţa de vară” – Stela Kyriakides, comisar UE în domeniul Sănătății.
„Aceste luni de vară trebuie folosite pentru a lua măsurile de sănătate publică necesare, care ne vor ghida prin următoarea fază a pandemiei în cursul toamnei sau iernii. Eforturile de a limita pandemia trebuie să continue… un nou apel în favoarea vaccinării cu schema iniţială şi a vaccinării cu doze booster, pentru pregătirea viitoarelor campanii de vaccinare bazate pe vaccinuri împotriva variantelor Omicron, precum şi supraveghere şi testare pe tot parcursul anului. Autorităţile sanitare trebuie să asigure necesarul de contramăsuri medicale şi să dispună de planuri de urgenţă pentru o reîntoarcere în siguranţă la muncă şi la şcoală după vacanţa de vară”, a tunat comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, într-un un apel adresat luni miniştrilor Sănătăţii din cele 27 de state membre, citat de Agerpres
18 iulie 2022: Premierul Nicolae Ionel Ciucă, în mijlocul crizei economice și a nemulțumirilor sociale, vede numai „creștere economică” și citează, scrupulos, trei surse: Banca Mondială, INS și Comisia Europeană.
„Prognoza de creștere economică a Băncii Mondiale la o medie anuală de 5,2% pentru perioada 2022 – 2030 confirmă trendul pozitiv al economiei românești și potențialul de dezvoltare pe termen lung.
Sunt caracteristicile unei economii sănătoase, ale unui progres bazat pe investiții, ancorat în proiecte de reformă și în obiective de perspectivă precum consolidarea statutului de membru al UE, al NATO și aderarea la Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică.
Guvernul României și-a asumat demararea unor reforme ambițioase, cu rezultate cuantificabile pe termen mediu și lung.
Reformele începute prin implementarea Proiectului ”România Educată”, extinderea digitalizării, pregătirea tranziției la economia verde, consolidarea fiscală sunt așteptate de cetățeni și reprezintă argumente solide pentru a atrage noi proiecte de investiții cu capital național și străin. Împreună cu finanțările de peste 90 de miliarde de euro în următorii ani din fonduri europene, România va continua perspectivele de dezvoltare și de recuperare a decalajelor față de statele europene.
Măsurile luate deja în primele luni de guvernare primesc validări de etapă atât din partea instituțiilor naționale – datele Institutului Național de Statistică indică o creștere economică de 5,2% în primul trimestru al acestui an – , cât și din partea Comisiei Europene, care a îmbunătățit prognoza de creștere economică pentru acest an la 3,9%.
Datele specialiștilor sunt o dovadă a încrederii în economia românească, precum și a faptului că ne aflăm pe drumul corect în ceea ce privește politicile Guvernului de modernizare, dezvoltare și îmbunătățire a vieții cetățenilor”, a scris premierul Nicolae Ionel Ciucă, luni, pe pagina de Facebook a Guvernului României.
Comentariile internauților sunt savuroase, în majoritate negative: „Sa înțelegem ca ca va scădea IRCC si Robor?!” / „Vrăjeli de 2 lei, cine mai crede minciunile voastre, iar asta cu România educată e tare de tot, din toamnă băgați toți elevii online, pentru a-i proteja de covrig în loc să îi lăsați să învețe!” / „Ăsta o fi găsit în sertar țigări rămase de la Câtu? Vorbește în dodii!” / „Nici în armata nu ai excelat nici ca premier nu avem nici o garanție de mai bine, doar va cumpărați gradele” / „Dacă prin creștere economică, se referă la creșterea preturilor aproape în fiecare zi sau săptămână, atunci daaaa, avem creștere, nenicăaa , câtă vrem ! Apropo, s-a umplut țara de algerieni, tunisieni, pakistanezi, indieni” / „Nu mai credem ce spuneți. Vrem fapte! Vrem scăderea robor și ircc. Vrem scăderea prețului carburanților și alimentelor! Vrem scăderea prețurilor la energie și gaze! Vrem tăierea pensiilor speciale!!!” ș.a.m.d.
15 iulie 2022: Uniunea Europeană ‘s-a împuşcat în plămâni’ cu sancțiunile impuse Rusiei, crede Viktor Orban, premierul Ungariei – cam singurul partener de afaceri al lui Putin din UE
Uniunea Europeană ‘s-a împuşcat în plămâni’ prin sancţiunile greşit concepute împotriva Rusiei şi care, dacă vor fi continuate, riscă să distrugă economia europeană, a afirmat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, potrivit agenției de știri Reuters, citate de Agerpres.
‘La început, am crezut că ne-am împuşcat doar în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împuşcat în plămâni şi că se zbate pentru aer’, a afirmat Orban într-un interviu la postul public de radio Kossuth.
Sub îndelungata domnie a „conservatorului” Viktor Orban, Ungaria a cunoscut relații privilegiate cu Federația Rusă, fiind singura țară est-europeană care a ignorat după 2014 oprobiul la care era supus în UE Vladimir Putin după anexarea Crimeei și continuând să facă afaceri cu Rusia. De asemenea, în 2022 Ungaria a fost singura țară din UE care a avut o poziție separată privind sancțiunile economice împotriva Rusiei. E de înțeles că aceste sancțiuni nemulțumesc Ungaria, care era partenerul economic predilect al Rusiei din Uniunea Europeană, astfel încât nu știm cine s-a împușcat mai temeinic „în plămâni”, Bruxelles-ul sau Budapesta…
14 iulie 2022: Ne așteaptă luni grele, România va trebui să reziste șocurilor din acest an! Adrian Câciu (PSD), Minisrul Finanțelor
Vrând să dea în cheie pozitivă o știre negativă, ministrul Finanțelor scapă porumbelul: ne așteaptă luni grele, România va trece anul acesta prin șocuri, prețurile au luat-o razna, vor rezista doar cei care vor primi ajutor de la Guvern. Acesta e cel mai important mesaj care se desprinde din poliloghia de mai jos:
„Aprecierile experților europeni ne încurajează să continuăm să lucrăm la noi măsuri care să ajute populația și firmele românești să reziste asaltului prețurilor, principala problemă a acestui an.
Știu că oamenii așteaptă de la noi soluții care să le protejeze nivelul de trai. Știu că firmele așteaptă ca stimulii fiscali să aducă mai repede bani în economie. De aceea, împreună cu echipa economică a PSD, în această vară vom construi o noua fază a programului “Sprijin pentru România” pe care să o putem prezenta Coaliției la toamnă.
Ne așteaptă luni grele, dar sunt convins că măsurile pe care le avem în vedere pot produce importante efecte de multiplicare în economie, astfel încât România să reziste cu brio șocurilor din acest an!”, a transmis minisrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), joi, pe Facebook.
13 iulie 2022: „Parcul Cișmigiu este lăsat în paragină; voi propune sancțiunile care se impun” – prefectul Toni Greblă, PSD
Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, după controlul efectuat în Parcul Cişmigiu, că acesta a fost lăsat în paragină şi, ca urmare, va propune sancţiunile care se impun. Jocul de cuvinte este involuntar, dar scăparea prefectului Greblă dă de înțeles că atunci când „autoritatea” propune, executarea se impune. Reflexivul verbului „se impun” e o reminiscență pandemică de la măsurile care „se impun”, de ca și cum vreodată s-au impus ele singure cu de la sine putere mai degrabă decât au fost impuse de „autorități” printr-o armată de executanți. Fatalismul acestor propuneri care devin numaidecât impuneri evocă modul în care democrația și dezbaterea publică au fost transformate în ultima vreme în dictatură și „consens” unanim. Cât despre Cișmigiu, nu știm dacă sancțiunile vor ține loc de acțiuni!
Toni Greblă, ce minune,
Doar propune, nu impune.
Însă tot ce el propune,
De la sine se impune!
11 iulie 2022: „Cristian Pomohaci, persoană controversată. Nu mi-aș fi dorit în nici un caz să apară numele lui pe afișul unui eveniment cofinanțat de Consiliul Județean Brașov” – SZENNER ZOLTAN, USR
Aflăm luni de la Agerpres că vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan, nu dorește ca instituția să cofinanțeze un spectacol folcloric organizat de Primăria comunei Hârseni, la care ar fi trebuit să participe și cântărețul răspopit pe motive de homosexualitate și pedofilie Cristian Pomohaci. Surpriza este că cearșaful de explicații ne este oferit nu de un funcționar al uneori conservatoarei UDMR, ci al radical-progresistei USR, care nu cu mult timp în urmă încuraja paradele, căsătoriile de homosexuali și adopțiile de copii de către astfel de cupluri – copii care vor fi crescuți, cel mai probabil, în spiritul aceleiași educații care le-a (de)format părintele 1 și părintele 2. Dacă ar fi să-l credem pe vedetul popular – care pe scenă este în continuare numit „părinte” -, a cântat duminică nu doar la Hârseni jud. Brașov, ci și la Avrig jud. Sibiu și la Nireș, jud. Cluj… Trei dintr-o lovitură, să moară dușmanii lui (de oftică)! O fi fost el confuz în privința genului, însă vajnicii „toleranți” transformați în inchizitori par a fi confuzi în privința ideologiei. Oare a uitat USR cum ne convingea în 2018 că „iubirea nu se votează”?
10 iulie 2022: „Zilele socialismului cu epoleţi sunt numărate. Haideţi alături de USR!”, a îndemnat Cătălin Drulă, noul președinte al USR, cel mai neo-marxist partid din România, dușman al familiei tradiționale, susținător al vaccinării experimentale, habotnic al dictaturii încălzirii globale și primul care a avut tupeul să pună problema la renunțarea la proprietatea privată în România postdecembristă („naționalizarea” practicată de comuniști).
Cătălin Drulă a câştigat alegerile pentru funcţia de preşedinte al USR cu 71,3% din cele 18.177 de voturi exprimate. Drulă a avut 5 contracandidaţi, potrivit Agerpres. Votul online pentru preşedinţia Uniunii „Salvaţi România!” (U.S.R.) s-a desfăşurat în perioada 6 -10 iulie, încheindu-se duminică la ora 10:00. Adică exact când românii ăia pe care vrea USR s-i salveze de ei înșiși se aflau la Biserică, la sfânta liturghie duminicală.
Vineri, 8 iulie 2022: „Poziţia strategică a României şi avantajele României… vor avea un rol-cheie în reconstrucţia viitorului Ucrainei” (Florin Spătaru, ministrul Economiei)
Cu o economie ce a atins niveluri „stratosferice”, dar care nu poate subvenționa cu mai mult de 50 de bani prețul triplat al carburanților, România se angajează să ajute la o viitoare recontrucție a Ucrainei după încheierea războiului declanșat de Rusia. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a afirmat vineri că România va avea un rol-cheie în reconstrucţia Ucrainei, având în vedere „poziţia strategică” și „avantajele” țării noastre.
„Vom juca un rol cheie în acest sens şi, în întreaga configuraţie a reconstrucţiei, să spunem, care va dura ani. O sumă semnificativă de bani va fi alocată pentru asta”, a mai spus ministrul, care a subliniat că Europa, Statele Unite au anunţat că oferă sprijin.
„Este vorba despre oameni, despre ţări, despre continuitatea afacerii, aşa cum ştim cu toţii că trebuie să fie. Şi din această perspectivă aş spune că poziţia strategică a României şi avantajele României, începând deja din prima zi de război, vor avea un rol cheie în reconstrucţia viitorului Ucrainei”, a mai spus ministrul Economiei, citat de Agerpres.
Klaus Iohannis intră în „tehnicalități” despre legea SIE, prețul carburanților și ineficiența vaccinurilor (Conferință de presă, marți 5 iulie 2022)
Legea de organizare a SIE, anacronică și neconstituțională (Iohannis)
„Interesul pentru a avea legi solide, moderne în domeniul securității naționale este un interes care nu a apărut în această primăvară, este un interes care a apărut de ani de zile și eu am solicitat încă din primul mandat ca echipe de specialiști să lucreze pe aceste legi, fiindcă unele dintre ele sunt de-a dreptul anacronice, dacă ne gândim doar la legea de organizare a SIE, care nici măcar nu este compatibilă cu Constituția după care funcționează România în anumite articole”, a declarat Klaus Iohannis, citat de presidency.ro.
50 de bani reducere la benzină e tot ce poate face Guvernul acum. Nu vreau să intru în… tehnicalități! (Iohannis)
„Guvernul face atât cât este posibil în condițiile date. Și acum atât a fost posibil, să stabilizeze prețul și să îl coboare cu 50 de bani. Însă nu vreau să intru prea mult în tehnicalități.”
Infectările cresc, vaccinul existent nu are efectul scontat, nu ne gândim la restricții, ci la „recomandări” (Iohannis)
„Vorbim de COVID, nu? Este supărător să vedem că iarăși crește un val de infectări. Se pare totuși că în această etapă, pentru aceste forme de virus, vaccinul existent nu are efectul pe care l-am sperat și pe care ni l-am dorit.
Pe de altă parte, cel puțin statisticile spun că nu se produc forme mai grave decât până acum. Am discutat această chestiune cu ministrul sănătății, care gestionează întreaga paletă de măsuri, și domnul ministru mi-a spus că nu se gândește la măsuri restrictive, ci în continuare la recomandări în acest domeniu. Eu sper să aibă dreptate și să rămânem la atât. Dar o grijă față de propria persoană și față de cei apropiați este, evident, de bun augur în aceste vremuri”.
Nicolae Ciucă vede în centrala atomoelectrică de la Cernavodă o integrare a lanțurilor de aprovizionare europene și nord-americane
Vineri, 1 iulie 2022: „Proiectul celor două noi reactoare care urmează a fi construite la Cernavodă oferă oportunități semnificative de integrare a lanțurilor de aprovizionare europene și nord-americane”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă vineri, citat de Agerpres (minutul 4:40). Ne punem întrebarea: în ce fel centrala atomoelectrică de la Cernavodă poate integra lanțurile de aprovizionare europene și nord-americane? Vor fi alimentați americanii (prin teleportare, probabil) cu energie electrică „made in Romania”?
Ministrul Culturii anunță Noua Normalitate
Joi, 30 iunie 2022: „Opinia mea este că starea de criză va fi noua normalitate, deoarece crizele apar una după alta”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Declarația ar fi deja un lucru banal dacă ar veni din gura unui Klaus Schwab sau măcar Klaus Iohannis. Însă faptul că ministrul culturii problematizează despre noua normalitate ne face pe noi să ne punem întrebări dacă și cultura e un domeniu vizat de Marea Resetare. (Sursa: Cerul, Codrul și Pârăul)
Florin Cîțu, mazilit de la șefia Senatului, denunță „măsurile împotriva românilor” și alianța cu PSD
Miercuri, 29 iulie 2022: Florin Cîțu, cel care a semnat ca primarul toate prelungirile de măsuri liberticide din pandemie: „Atât timp cât vor fi măsuri, şi cineva va încerca să ia măsuri împotriva românilor, eu mă voi opune, voi spune că aceste măsuri nu îşi au rostul”. E drept, declarația se referă la actuala criză economică și este făcută în contextul eliminării lui de la conducerea Senatului, după ce la începutul săptămânii fusese tras pe linie moartă de la șefia organizației PNL sector 3 București. (Sursa: Facebook)
Dacă reducerea de 50 de bani nu are impact, guvernul AR URMA să vină cu o măsură care să ieftinească EFECTIV carburanţii…
Marți, 28.06.2022: „Ar urma să venim cu o măsură care să ieftinească efectiv carburanţii, dacă reducerea de 50 de bani nu are impact”, a declarat Ministrul Economiei, Florin Spătaru, într-un interviu acordat agenției AGERPRES. Într-o singură frază, Spătaru recunoaște că Guvernul se așteaptă ca reducerea de 50 de bani la prețul carburanților să nu aibă un impact „efectiv”, motiv pentru care „ar urma” să introducă și alte măsuri de maaare anvergură economică. Doar că „ar urma” este un verb la modul condițional-optativ, care denotă dubiul, un fel de „dacă și cu parcă” menit să ne transmită că guvernul va face „marea cu sarea” pentru a ieftini prețul benzinei, triplat în ultimul an (și exprimat în lei, nu în bani). Iar dacă s-ar putea să nu reușească, președintele României ne-a pus în gardă că oricum „Putin este de vină” pentru toate crizele care ne vor lovi – iar cea a carburanților nu face excepție.
Decât „sărut mâna”, mai bine „să-ți mulg mâna”!
Luni, 27 iunie 2022: Generalul Ciucă al nostru îi strânge mâna de toți banii campionului mondial la înot David Popovici, remarcă jurnalistul Victor Ciutacu. VIDEO:
Nicolae Ciucă recunoaște fără să vrea că reducerea cu 50 de bani a prețului la benzină e aproape inaplicabilă, întrucât ordonanțele de urgență ale Guvernului nu pot afecta companiile private, or, în România nu există benzinării de stat.
Reporter: „Companiile (benzinăriile) private pot fi obligate să aplice reducerea de 50 de bani la benzină?”
Premierul Nicolae Ciucă: „Măsura se va concretiza într-o ordonanță de urgență, prin urmare ea va trebui să fie aplicată… Mediul privat este liber să stabilească modalitatea în care își desfășoară business-ul. În acest moment reglementarea este la nivelul guvernului, ea va cuprinde întreg spectrul. Sincer, nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private”. Sursa: Jurnalul Video al lui Ion Cristoiu din 27 iunie 2022, min 14:35.
24 iunie 2022: Președintele României acuză presa din Europa că se află sub influența… propagandei ruse!
„Trebuie să vedem lucrurile cu mult simț pragmatic și să nu dăm crezare tuturor surselor media. Știm, bunăoară, că multe din sursele media din Europa sunt, practic, sub influența propagandei ruse. Deci, unele sunt chiar OK, altele sunt destul de discutabile. De aceea, trebuie să analizăm întotdeauna fondul problemei” – Klaus Iohannis, vineri, 24 iunie 2022, Bruxelles. Sursa: Jurnalul Video al lui Ion Cristoiu, min 18:06.
23 iunie 2022: „50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai” – Klaus Iohannis, despre compensarea prețului la combustibil de către Guvern cu o sumă ridicol de mică.
Președintele Klaus Iohannis vede compensarea cu doar 50 de bani a litrului de combustibili ca fiind o măsură bună luată de Guvernul Ciucă, afirmând că, până la urmă, „50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai”, a informat joi, 23 iuni2 2022, publicația Euractiv. Afirmația a declanșat atât furia, cât și ironiile românilor, dat fiind că prețul benzinei s-a triplat în ultimii ani, iar diminuarea lui cu numai 50 de bani e într-adevăr mai mult decât nimic, dar mai aproape de „nimic” decât de „ceva, cât de cât”.
Miercuri, 15 iunie: „Eu te cunosc înainte de rang!” – declarație de „dragoste” a lui Lucian Bode (PNL) către Cătălin Drulă (USR).
Bode: – Știi care este problema? Te-ai obișnuit să faci show. Și aici nu e bine. Te transformi în ce nu trebuie și e păcat!
Drulă: – Păstrați un pic eticheta…
Bode: – Auzi, eu te cunosc înainte de rang!
Sursa: Scandal pe holurile Parlamentului! Lucian Bode i-a închis gura lui Drulă: ‘Eu te cunosc înainte de rang’ (Știri pe Surse)
Luni, 13 iunie: ‘Să mă pupe în fund presa, am destule necazuri!’ (Valer Dorneanu, fost președinte CCR).
Declarația nu a fost făcută publică voluntar, ea fiind ascultată de un jurnalist la telefonul uitat de Dorneanu deschis în timp ce acesta avea o discuție privată cu o colegă de serviciu. De altfel, în mesajul lui oficial cu ocazia plecării din funcție, fostul cap al Curții Constituționale mulțumea presei pentru colaborare în termeni politicoși. Totuși, „perla” rămâne consemnată.
Sursa: Pe Valer Dorneanu l-au lăsat nervii în ziua în care a plecat de la șefia CCR: ‘Să mă pupe în fund presa, am destule necazuri’ (Știri pe Surse)
Întrebare la Radio Erevan:
-Ar merita mamele dătătorilor de *uie să primească flori de la urmașii lui Marcel Ciolacu?
Răspuns:
-Da, cu condiția ca florile să fie confecționate, la fel ca bradul din doze de vaccin, din ambalaje de mijloace contraceptive, cu mesajul ca respectivele mame să nu mai nască și alte progenituri la fel de „liberale”!
„Ei ne-au anuntat oficial ca vor sa faca lucrari de dragare, de intretinere si ca vor sa foloseasca canalul Bistroe pentru a-si exporta marfa si noi le-am dat un acord provizoriu”, a declarat Klaus Iohannis, insa jurnalistii au incercat, in mod firesc, sa scoata la iveala ce se ascunde in spatele acestor „lucrari de dragare”, mai ales ca Ucraina are interese comerciale in regiunile limitrofe, cum ar fi dezvoltarea porturilor ucrainene de-a lungul Canalului Bistroe. Din nefericire, Presedintele a refuzat sa abordeze mai profund aceasta tema si a lasat treaba cu adancirea si marirea Canalului Bistroe in mainile Ministerului de Externe.
La mulți ani binecuvântați, cu libertate și frumos!
Pornind de la îndemnul Mântuitorului „Îndrăzniți! Eu am biruit lumea”, mă bucur nespus că din ce în ce mai mulți tineri prind curaj pentru a da naștere unui proiect jurnalistic independent. Ce poate însemna un an? Un an poate însemna modelare, câștigarea încrederii, definirea proiectului dar mai ales temelia a ceea ce clădești. Un an poate însemna muncă, dedicare dar și răbdare. Emoțiile primului an se simt dar apar și îndoieli și dezamăgiri. Ele nu apar ca să te doboare, ci ca să întărească și mai tare ca să faci ceea ce trebuie cu și mai multă râvnă. Aceste încercări vin pentru a te modela și pentru a te întări. Deși uneori îți vine să renunți, adu-ți aminte totuși că Dumnezeu ți-a dăruit un an și ai ajuns până aici iar El nu ți-a dăruit un an ca să te oprești, ci ți-ar dăruit un an ca să adaugi și încă unul și încă unul și încă unul. Orice ar fi și oricât de grele ar fi încercările, important este să nu renunți niciodată. Fie ca Domnul Dumnezeu să îți dăruiască pricepere multă plină de lumină, înțelepciune și putere de a propovădui adevărul și să fie spre luminarea multora dintre noi. La mulți ani.
P.S. nu doresc nici un premiu 🙂 cel mai mare premiu pentru mine ar fi să continui ceea ce ai început 🤗